fbpx

Uitvallende omvormer door een hoge netspanning

Bij helder en zonnig weer produceren zonnepanelen aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit. In gebieden met veel zonnepanelen en/of een zwak stroomnet kan dit echter problemen veroorzaken voor het stroomnet. Om schade aan toestellen te voorkomen zal de omvormer tijdelijk uitschakelen wanneer het netwerk overbelast raakt. Op dat moment leveren de zonnepanelen geen elektriciteit meer aan het net.

Wanneer het elektriciteitsnet overbelast raakt, kan niet alle stroom efficiënt worden verwerkt, wat resulteert in een stijging van de spanning. Als de spanning te hoog wordt, zal een omvormer van zonnepanelen zichzelf uitschakelen of in storing gaan. Omvormers van alle merken zijn zo geprogrammeerd dat ze automatisch uitschakelen als een bepaald spanningsniveau (253V) wordt overschreden, conform de wettelijke voorschriften, normen en nederlandse netcode. Zodra de spanning terugkeert naar een normaal niveau, zal de omvormer automatisch weer inschakelen.

Hoe te voorkomen en op te lossen:

U kunt het uitvallen van uw omvormer op zonnige dagen voorkomen door juist op dit soort momenten stroom te gebruiken. Een wasje draaien, de vaatwasser aan zetten of de electrische auto opladen zijn hierin goede opties. De opname van zelf opgewekte zonnestroom verminderd de druk op het stroomnet.

Als ook dat niet helpt en de problemen blijven bestaan dan is het zaak om de netbeheerder hierover te informeren. Zij zullen vaak niet direct actie ondernemen maar des te meer meldingen er binnen komen des te eerder zij in beweging zullen komen. De netbeheerder kan soms het voltage in de wijktrafo’s verlagen waardoor er minder verlies optreedt of onderhoud aan het stroomnet uitvoeren door nieuwe kabels aan te leggen.

De bekendste netbeheerders in onze regio zijn:

Liander
https://www.liander.nl/storingen-en-onderhoud/spanningsproblemen/meld-uw-terugleverprobleem

Enexis
https://www.enexis.nl/storingen-en-onderhoud/problemen-bij-u-thuis/controleren-op-spanningsproblemen/meld-problemen-met-uw-omvormer

Verlies door uitval omvormer voorkomen

Als de netbeheerder uw problemen niet op een korte termijn op kan lossen zijn er nog twee mogelijkheden om verlies van zonnestroom te voorkomen:

1) Thuisbatterij (Voorkeursoplossing)

Een thuisbatterij slaat de energie van uw zonnepanelen op en levert deze op een later tijdstip terug zodat niets verloren gaat. Bij voorkeur een DC hybride of DC gekoppeld systeem zodat de zonnepanelen ook hun energie kwijt kunnen als het stroomnet overbelast is en daardoor de omvormer zichzelf van het stroomnet afschakelt. Een AC gekoppelde batterij neemt de overproductie van uw zonnepanelen op vanuit de meterkast en kan daarmee alleen de door uw eigen systeem veroorzaakte spanningsproblemen opvangen. Als de systemen van uw buren de netspanning te hoog opdrijven kan een AC gekoppeld systeem daar niets aan doen. De voorkeur ligt daarom bij een thuisbatterij systeem altijd op een DC systeem direct op de zonnepanelen aangesloten.

2) Kubie spanningsregelaar installeren in de meterkast

Het kan ook een optie zijn een Kubie spanningsregelaar in uw meterkast te plaatsen. Deze past de netspanning in uw woning aan zodat de omvormer altijd kan blijven produceren. Voordeel is dat dit een lagere investering is dan een thuisbatterij en direct een oplossing biedt. Wij plaatsen en installeren een KUBIE spanningsregelaar al vanaf 950 euro inclusief BTW. Vraag hiervoor een offerte en informatie aan.