fbpx

ENERGIEKOSTEN BESPAREN

Voorkom terugleverkosten en profiteer maximaal van de zon door het juiste type energiecontract te kiezen!

Check direct of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.
Gratis en vrijblijvend!

Dakcheck
   

Heffing of boete voor zonnestroom?

Dit kunt u doen om terugleverkosten te voorkomen

splashcalc

Energiemaatschappijen kunnen een heffing of terugleverkosten in rekening brengen als u zonnepanelen heeft en veel stroom terug levert. Hoewel de terugleverkosten vaak relatief beperkt zijn kan het toch slim zijn om hier wat aan te doen. Dit zijn enkele opties:

Kies voor een “ACM modelcontract”

Heeft u geen vast contract en moet u gaan betalen voor de teruglevering van zonnestroom? Dan kunt u overstappen naar een ACM modelcontract. U heeft wettelijk recht (zie Staatscourant ) op een ACM modelcontract. Elke energieleverancier in Nederland is verplicht om dat aan te bieden. Dat contract zorgt ervoor dat u geen heffing of boete betaalt als u zonnepanelen heeft.

Misschien is het ACM modelcontract net iets duurder per kWh, maar uiteindelijk bent u echt goedkoper uit zolang u in het bezit bent van voldoende zonnepanelen om uw eigen jaarverbruik af te dekken.

Kijk dus bij het afsluiten van een energiecontract altijd of dat het “ACM modelcontract” is. Energieleveranciers zijn verplicht om u dat te geven, als u daar om vraagt. Op de websites van energieleveranciers wordt dat niet altijd duidelijk aangeven dat zo’n ACM modelcontract mogelijk is. U moet er dan echt specifiek naar vragen.

Zo vraagt u een “ACM modelcontract” aan

U vraagt een ACM modelcontract per email, telefonisch of per brief aan. Vaak kan een dergelijk contract namelijk niet via de website of via prijsvergelijkers aangevraagd worden. Geef bij uw aanvraag duidelijk aan dat u een standaard ACM modelcontract wenst. Elke energieleverancier is verplicht een dergelijk contract zonder terugleverkosten aan te bieden.

Let op!

Sommige aanbieders hebben het over een modelcontract of standaard contract. Vaak is dit echter niet hetzelfde als het verplichte ACM modelcontract.  Alleen het ACM modelcontract zorgt ervoor dat u geen heffing of terugleverboete betaalt voor zonnepanelen. Het ACM modelcontract is het contract dat elke energieleverancier in Nederland moet aanbieden. In dit contract staat dan ook altijd duidelijk vermeld ‘ACM modelcontract’.

Wanneer u geen ACM modelcontract wilt voor gas, dan is dat mogelijk. In Nederland kunt u uw gas en elektra bij verschillende partijen onderbrengen.

U heeft een vast contract?

Krijgt u van uw energiemaatschappij bericht dat u moet gaan betalen voor de teruglevering? Dan is dat een wijziging op uw contract. Of is uw energiemaatschappij voornemens om uw contract op te zeggen? Ook zo’n opzegging mag niet zomaar.

Als u het niet eens bent met de wijziging of opzegging van uw contract, dan kunt u het best direct in actie komen.

Uw opties:
Schrijf een brief dat uw contract niet gewijzigd mag worden. Gebruik hiervoor de voorbeeldtekst van de ACM.
Schrijf een brief dat uw contract niet opgezegd mag worden. Gebruik hiervoor de voorbeeldtekst van de ACM.

Als uw energieleverancier uw contract wil wijzigen, mag u met ingang van die datum ook overstappen op een ander contract, het ACM Modelcontract, of een andere leverancier. Ook dan moet u direct in actie komen.

Kijk op de site van uw energieleverancier hoe u uw contract kunt opzeggen en vraag een ACM Modelcontract aan.

Andere opties:

Andere goede opties om terugleverkosten te voorkomen of te beperken zijn:

Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energie contract worden geen terugleverkosten gerekend. Wanneer strategisch gebruik gemaakt van een dynamisch contract is hier veel voordeel uit te halen. Zeker als het gecombineerd wordt met een thuisbatterij. De stroomprijzen voor teruglevering zijn bij een dynamisch contract, mits slim gebruik wordt gemaakt van een thuisbatterij, fors hoger dan de terugleververgoeding van een vast contract.

Thuisbatterij

Door te investeren in een thuisbatterij zult u uw teruglevering drastisch verminderen. De energie wordt overdag opgeslagen zodat deze ´s avonds en ´s nachts gebruikt kan worden. Puur en alleen investeren in een thuisbatterij om terugleverkosten uit te sparen is financieel vaak nog niet verstandig maar het is wel een van de vele kleine voordelen van een thuisbatterij om mee te nemen in de overweging.

Vraag nu een offerte aan!

Gratis en vrijblijvend.

Dakcheck