fbpx

GEINTERESSEERD IN EEN THUISBATTERIJ?

AC Retrofit, DC Retrofit, DC Hybride, wat houdt het in en wat is in uw situatie de beste oplossing?

Vraag hier vrijblijvend advies en een offerte op maat aan.

Accucheck
   
Growatt logo

Drie manieren om een thuisbatterij aan te sluiten

Maar welke is de beste keuze in uw situatie?

Voor het aansluiten van een thuisbatterij zijn meerdere mogelijkheden. Elke manier heeft zijn eigen voor en nadelen. In grote lijnen zijn deze samen te vatten in 3 categorieën:

AC Retrofit

Hierbij wordt een batterij aangesloten op de meterkast en staat los van eventueel reeds aanwezige zonnepanelen en omvormers. In de meterkast wordt een meter geplaatst welke met de batterij of batterijomvormer communiceert. Wanneer er teruglevering dreigt dan zal de batterij deze energie opnemen. Wanneer er vraag is naar energie en de bestaande zonnepanelen dit niet kunnen leveren zal de batterij deze energie leveren.

DC Retrofit

Hierbij wordt een batterij aangesloten op een reeds aanwezige (hybride) omvormer of wordt de reeds aanwezige omvormer vervangen voor een hybride omvormer. De batterij wordt hiermee dus zowel op de meterkast als op de reeds aanwezige zonnepanelen aangesloten. Voordeel van deze oplossing is dat hier minder omzettingsverliezen zijn en de batterij dus efficiënter kan werken.

DC Hybride

Hierbij wordt er een nieuwe zonnepaneleninstallatie geplaatst met een hybride omvormer met bijbehorende batterij. De PV installatie , omvormer en batterij kunnen perfect op elkaar afgestemd worden.

AC Retrofit

De meest praktische oplossing

Bij een AC retrofit installatie van een thuisbatterij wordt de batterij aangesloten op de meterkast en staat los van eventueel reeds aanwezige zonnepanelen en omvormers. Door in de meterkast een meter te plaatsen weet de batterij wat er in uw meterkast gebeurd en kan de batterij hier op reageren. Standaard heeft een batterij als doel zowel de terug levering als afname tot een minimum te beperken. Wanneer er terug levering dreigt dan zal de batterij deze energie opnemen. Wanneer er vraag is naar stroom en de bestaande zonnepanelen dit niet kunnen leveren zal de batterij deze energie leveren.
Daarnaast kan de batterij bijvoorbeeld handelen in stroom en extra vermogen beschikbaar stellen aan de groepenkast wanneer dit nodig is. Bijvoorbeeld als er een auto opgeladen moet worden maar ook gekookt en de was gewassen moet worden.

Voordelen:

– Relatief eenvoudige installatie
– Relatief goedkoop
– Kan (bijna) altijd, ook als er meerdere of oudere PV omvormers geïnstalleerd zijn.

Nadelen:

Batterijen en zonnepanelen werken op gelijkstroom (DC). Het elektriciteitsnet op wisselstroom (AC). Bij elke omzetting gaat er een gedeelte van de energie verloren. Bij een AC retrofit batterij vinden veel omzettingen plaats en dus ook relatief veel verliezen. De stroom van de zonnepanelen gaat als eerste van DC naar AC de meterkast in. Vanuit de meterkast naar de batterij als AC en wordt voor opslag nogmaals omgezet in DC. Bij vraag vanuit de woning vindt de 3e omzetting plaats van DC naar AC. Het verlies is beperkt tot enkele procenten en dus minimaal maar niet verwaarloosbaar.

Wanneer een goede optie?

Wanneer er meer dan een zonnepaneelinstallatie aanwezig is. Wanneer de bestaande omvormer of de locatie van deze omvormer niet geschikt is voor een thuisbatterij. Wanneer de batterij op een geheel andere plek dan de omvormer(s) geplaatst moet worden en tot slot voor grootschalige installaties waar het gebruik van hybride omvormers geen optie of te kostbaar is.

DC Retrofit

DC gekoppelde aansluiting op bestaande zonnepanelen

Bij een DC retrofit installatie van een thuisbatterij wordt een batterij aangesloten op een reeds aanwezige omvormer of wordt de reeds aanwezige omvormer vervangen voor een hybride omvormer. De batterij wordt hiermee dus zowel op de meterkast als op de zonnepanelen aangesloten. De batterij kan hiermee de energie direct vanuit de zonnepanelen halen en hoeft deze dus niet uit de groepenkast te halen maar kan dit indien nodig wel doen. De werking is verder in grote lijnen hetzelfde. De batterij heeft standaard als doel uw afname als ook terug levering tot het minimum te beperken.

Daarnaast biedt deze oplossing ook de bescherming tegen een overbelast stroomnet. Mocht er geen terug levering mogelijk zijn dan gaat de zonnestroom niet verloren maar wordt opgeslagen in de batterij.

Voordelen:

– Minder omzettingsverliezen, de batterij gebruikt hoofdzakelijk DC stroom vanuit de zonnepanelen waardoor er maar een keer hoeft te worden omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom.
– Optimale bescherming tegen een vol stroomnet. Wanneer de netspanning te hoog oploopt zal de zonnestroom niet verloren gaan maar opgeslagen worden in de batterij.
– Er hoeven minder nieuwe kabels getrokken te worden en ook aanpassingen aan de groepenkast zijn beperkt.

Nadelen:

– De oude omvormer dient vervangen te worden als deze niet hybride is. Dit kan een extra kostenpost betekenen als deze nog niet afgeschreven is.
– Beperktere keuze in batterijmerken en systemen als de bestaande omvormer wel al hybride is.
– Gelimiteerd door de locatie van de omvormer. Niet alle omvormers zijn in het verleden handig geïnstalleerd met ruimte voor een thuisbatterij.
– Niet altijd een optie voor grootschaligere installaties.

Wanneer een goede optie?

Wanneer de huidige omvormer al hybride is of wanneer deze eenvoudig voor een hybrideversie geruild kan worden.
Wanneer de locatie van de omvormer geschikt is voor een thuisbatterij. (Bijvoorbeeld een garage, berging, installatieruimte etc)

DC Hybride

DC gekoppelde aansluiting op een nieuwe zonnepanelen installatie

Hierbij wordt er een nieuwe zonnepaneleninstallatie geplaatst met een hybride omvormer met bijbehorende thuisaccu. De PV installatie , omvormer en batterij kunnen perfect op elkaar afgestemd worden. Ook bij de voorbereidingen en tijdens de installatie kan goed rekening gehouden worden met de locatie en bekabeling van de thuisbatterij.

Voordelen:

– Relatief goedkoop, als alles in een keer geïnstalleerd kan worden bespaart u aanzienlijk aan arbeids- en installatiekosten.
– PV, Batterij en omvormers kunnen perfect op elkaar afgestemd worden.
– Minder omzettingsverliezen, de batterij gebruikt hoofdzakelijk DC stroom vanuit de zonnepanelen waardoor er maar een keer hoeft te worden omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom.
– Optimale bescherming tegen een vol stroomnet. Wanneer de netspanning te hoog oploopt zal de zonnestroom niet verloren gaan maar opgeslagen worden in de batterij.

Nadelen:

– Batterij en omvormer voor de zonnepanelen moeten compatible met elkaar zijn.
– Niet altijd een optie voor grootschaligere installaties.

Wanneer een goede optie?

Wanner u zonnepanelen laat installeren en tegelijkertijd een toekomstbestendig systeem wil creëren. Al dan niet gecombineerd met slimme batterij aansturing.

Onze thuisbatterijen en accusystemen:

Voor elke situatie de geschikte batterij

Growatt logo
Growatt logo

Geinteresseerd in een thuisbatterij?

Vraag hier vrijblijvend advies en een offerte op maat aan.

Accucheck