Standaard zonnepanelen
Een standaard zonnepaneel installatie bestaat uit natuurlijk de zonnepanelen en een omvormer. Eventueel nog aangevuld met optimizers. Deze werken samen om stroom te leveren aan uw groepenkast van waaruit deze stroom verdeeld wordt naar de woning. Als er in de woning niets of te weinig stroom gebruikt wordt dan zal de stroom teruggeleverd worden aan het net. Op jaarbasis mag u de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen uw afgenomen stroom zolang de salderingsregeling blijft bestaan. Wanneer u meer stroom opwekt en teruglevert dan u zelf afneemt dan krijgt u hier bij een standaard energiecontract een (lage) vergoeding voor.
Dit type zonnepaneel installatie is ook in de huidige markt, ondanks de soms tegenstrijdige berichtgeving in de media, nog steeds zeer interessant en betaald zichzelf in 4 tot 6 jaar volledig terug. (Zie ook berichtgeving van milieucentraal)
Er zijn echter mogelijkheden om het rendement van uw investering verder te vergroten en om optimaal voorbereid te zijn op de toekomst. Door te kiezen voor een slimme zonnepaneelinstallatie vergroot u uw onafhankelijkheid van uw energieleverancier, netbeheerders en de overheid. Ook kunt u de vergoeding die u krijgt voor uw overtollige teruglevering drastisch verhogen. Ook de toekomstige afbouw van de salderingsregeling is prima op te vangen. Een overzicht van de kansen en bedreigingen:
Terugleverkosten
vandeBron en enkele andere leveranciers rekenen eigenaren van zonnepanelen momenteel vaste terugleveringskosten bij sommige contracttypes. De verwachting is dat andere leveranciers zullen volgen. Dit bedrag wordt berekend over de hoeveelheid stroom die u niet direct zelf gebruikt maar teruglevert aan het net. Dit bedrag varieert van 4 euro per maand tot 46 euro per maand voor de uitzonderlijke gevallen.
Oplossing:
Door gebruik te maken van een (kleine) batterij kunt u uw teruglevering al drastisch beperken. De batterij vangt overdag de stroom op zodat u deze ´s avonds en ´snachts kunt gebruiken. U zult hierdoor fors minder gaan terugleveren waardoor u in een langere schaal valt. Het is technisch ook mogelijk om uw teruglevering in zijn geheel te stoppen echter is dit niet direct te adviseren.
Saldering:
De saldering is een goede regeling geweest om de investering in zonnepanelen aantrekkelijk te maken echter loopt deze regeling onvermijdelijk een keer ten einde. De planning is dat in 2025 de afbouw van de salderingsregeling zal beginnen maar op moment van schrijven is hier nog geen definitieve beslissing over gemaakt. Als er minder gesaldeerd mag worden zal dit invloed hebben op de vergoeding die u krijgt voor teruggeleverde stroom. Het wordt daarom belangrijker om de opgewekte stroom te gebruiken op het moment dat deze opgewekt wordt.
Oplossing:
Door gebruik te maken van een (kleine) batterij kunt u uw teruglevering al drastisch beperken. De batterij vangt overdag de stroom op zodat u deze ´s avonds en ´snachts kunt gebruiken. U verhoogt hiermee de directe eigen consumptie van uw zonnestroom fors. Gemiddeld gebruikt een huishouden met zonnepanelen ca 25% van de opgewekte stroom direct zelf. Met een batterij kan dit verhoogt worden naar 50 tot 80% afhankelijk van de situatie en groote van de batterij.
Dynamische energiecontracten
Dynamische energiecontracten zijn ideaal als verbruik en teruglevering te sturen zijn. Ook bestaan er geen terugleveringkosten voor dynamische stroomcontracten. Elke dag wordt rond 15:00 gepubliceerd wat de stroomtarieven voor de volgende dag per uur zullen zijn. Over het algemeen is een huishouden met een dynamisch contract goedkoper uit echter kan het ook gebeuren dat de stroomprijzen negatief zijn. Dit betekend dus dat u betaald wordt wanneer u stroom afneemt. Dit gebeurd regelmatig op zonnige dagen of wanneer het hard waait. Dit klinkt ideaal echter kan voor een eigenaar voor zonnepanelen negatieve effecten hebben. Het kan dan gebeuren dat u moet betalen om stroom terug te leveren. Aan de andere kant is wel het voordeel dat u voor teruglevering grotendeels hetzelfde krijgt als voor afname.
Oplossing:
De ideale combinatie voor een zonnepaneel eigenaar is naar onze mening een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen en een slimme thuisbatterij. Op deze manier ontvangt u altijd het maximale voor uw zonnestroom doordat de batterij pas terug zal gaan leveren als de stroomprijzen op het hoogst zijn. Als de stroomprijzen negatief zijn zal de batterij alle zonnestroom opnemen of zelfs extra stroom vanuit het net opnemen zodat u daar voor betaald krijgt!
Netcongestie / vol stroomnet
Het nederlandse stroomnet heeft het zwaar en zit op veel locaties vol. Voor de particuliere woningeigenaar heeft dit nog geen grote gevolgen op de problemen met een hoge netspanning na. Op dagen met veel zon en weinig directe afname kan het gebeuren dat het stroomnet overdag overvol raakt. De netspanning loopt dan op naar 253V. De omvormer zal zich dan tijdelijk afschakelen om het elektriciteitsnet en de elektronica in uw woning te beschermen. Als de spanning weer terugloopt zal de omvormer weer opstarten. In de tussentijd heeft de omvormer enkele minuten of soms langer uit gestaan en gaat kostbare zonnestroom verloren.
Oplossing:
Kiezen voor een oost/west opstelling kan piekbelasting van het stroomnet en overmatige teruglevering voorkomen. Ook het gebruik van een 3 fase omvormer bij systemen vanaf 12/14 panelen kan problemen voorkomen door de gelijkmatige verdeling over 3 fasen. De meest voor de hand liggende oplossing is echter het gebruik van een thuisbatterij. Op momenten dat het stroomnet vol zit en er tijdelijk niet teruggeleverd kan worden zal de omvormer niet terug leveren maar automatisch de batterij opladen of beschikbaar stellen voor gebruikers in de woning. Op deze manier gaat er geen kostbare opbrengst verloren.