fbpx

Slimme zonnepanelen?

Doe het in een keer goed en kies voor een toekomstbestendige en slimme zonnepaneelinstallatie. Geschikt voor dynamische energiecontracten, battery-ready of zelfs reeds met een batterij uitgevoerd. Op deze manier heeft u geen last van terugleveringskosten en krijgt u zelfs meer voor uw teruggeleverde stroom dan de standaard terugleververgoeding. U bent perfect voorbereid op de onvermijdelijke afbouw van de salderingsregeling en heeft geen last meer van netcongestie en volle stroomnetten.

Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan voor toekomstbestendige zonnepanelen; verhoog uw onafhankelijkheid van energieleveranciers en maak gebruik van goedkope energie, wat er ook gebeurd.

Dakcheck
   

Voorkom terugleverkosten

Voorkom verlies van rendement door de Vandebron terugleverkosten. Met een future-proof installatie kunt u uw teruglevering tot het minimale beperken en daarmee onnodige kosten voorkomen.

Hoge vergoeding teruglevering

Wist u dat u met een dynamisch energiecontract en een slimme batterij het maximale rendement uit uw zonnepanelen kunt halen? Uw batterij kan uw teruglevering namelijk ook sturen op basis van de uurtarieven.

Salderingsregeling

De huidige salderingsregeling zal op den duur worden afgebouwd. Zorg er dus voor dat u uw zelf opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk zelf gebruikt. Met een toekomstbestendige installatie is dat geen enkel probleem.

Maximaal profijt

Met een toekomstbestendige zonnepanelen bent u maximaal voorbereid op de toekomst en haalt u onder alle (toekomstige) omstandigheden het maximale rendement en onafhankelijkheid uit uw investering.

Toekomstbestendige slimme zonnepanelen

Wat is het en wat zijn de voordelen?

Standaard zonnepanelen

Een standaard zonnepaneel installatie bestaat uit natuurlijk de zonnepanelen en een omvormer. Eventueel nog aangevuld met optimizers. Deze werken samen om stroom te leveren aan uw groepenkast van waaruit deze stroom verdeeld wordt naar de woning. Als er in de woning niets of te weinig stroom gebruikt wordt dan zal de stroom teruggeleverd worden aan het net. Op jaarbasis mag u de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen uw afgenomen stroom zolang de salderingsregeling blijft bestaan. Wanneer u meer stroom opwekt en teruglevert dan u zelf afneemt dan krijgt u hier bij een standaard energiecontract een (lage) vergoeding voor.

Dit type zonnepaneel installatie is ook in de huidige markt, ondanks de soms tegenstrijdige berichtgeving in de media, nog steeds zeer interessant en betaald zichzelf in 4 tot 6 jaar volledig terug. (Zie ook berichtgeving van milieucentraal)

Er zijn echter mogelijkheden om het rendement van uw investering verder te vergroten en om optimaal voorbereid te zijn op de toekomst. Door te kiezen voor een slimme zonnepaneelinstallatie vergroot u uw onafhankelijkheid van uw energieleverancier, netbeheerders en de overheid. Ook kunt u de vergoeding die u krijgt voor uw overtollige teruglevering drastisch verhogen. Ook de toekomstige afbouw van de salderingsregeling is prima op te vangen. Een overzicht van de kansen en bedreigingen:

Terugleverkosten

vandeBron en enkele andere leveranciers rekenen eigenaren van zonnepanelen momenteel vaste terugleveringskosten bij sommige contracttypes. De verwachting is dat andere leveranciers zullen volgen. Dit bedrag wordt berekend over de hoeveelheid stroom die u niet direct zelf gebruikt maar teruglevert aan het net. Dit bedrag varieert van 4 euro per maand tot 46 euro per maand voor de uitzonderlijke gevallen.

Oplossing:
Door gebruik te maken van een (kleine) batterij kunt u uw teruglevering al drastisch beperken. De batterij vangt overdag de stroom op zodat u deze ´s avonds en ´snachts kunt gebruiken. U zult hierdoor fors minder gaan terugleveren waardoor u in een langere schaal valt. Het is technisch ook mogelijk om uw teruglevering in zijn geheel te stoppen echter is dit niet direct te adviseren.

Saldering:

De saldering is een goede regeling geweest om de investering in zonnepanelen aantrekkelijk te maken echter loopt deze regeling onvermijdelijk een keer ten einde. De planning is dat in 2025 de afbouw van de salderingsregeling zal beginnen maar op moment van schrijven is hier nog geen definitieve beslissing over gemaakt. Als er minder gesaldeerd mag worden zal dit invloed hebben op de vergoeding die u krijgt voor teruggeleverde stroom. Het wordt daarom belangrijker om de opgewekte stroom te gebruiken op het moment dat deze opgewekt wordt.

Oplossing:
Door gebruik te maken van een (kleine) batterij kunt u uw teruglevering al drastisch beperken. De batterij vangt overdag de stroom op zodat u deze ´s avonds en ´snachts kunt gebruiken. U verhoogt hiermee de directe eigen consumptie van uw zonnestroom fors. Gemiddeld gebruikt een huishouden met zonnepanelen ca 25% van de opgewekte stroom direct zelf. Met een batterij kan dit verhoogt worden naar 50 tot 80% afhankelijk van de situatie en groote van de batterij.

Dynamische energiecontracten

Dynamische energiecontracten zijn ideaal als verbruik en teruglevering te sturen zijn. Ook bestaan er geen terugleveringkosten voor dynamische stroomcontracten. Elke dag wordt rond 15:00 gepubliceerd wat de stroomtarieven voor de volgende dag per uur zullen zijn. Over het algemeen is een huishouden met een dynamisch contract goedkoper uit echter kan het ook gebeuren dat de stroomprijzen negatief zijn. Dit betekend dus dat u betaald wordt wanneer u stroom afneemt. Dit gebeurd regelmatig op zonnige dagen of wanneer het hard waait. Dit klinkt ideaal echter kan voor een eigenaar voor zonnepanelen negatieve effecten hebben. Het kan dan gebeuren dat u moet betalen om stroom terug te leveren. Aan de andere kant is wel het voordeel dat u voor teruglevering grotendeels hetzelfde krijgt als voor afname.

Oplossing:
De ideale combinatie voor een zonnepaneel eigenaar is naar onze mening een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen en een slimme thuisbatterij. Op deze manier ontvangt u altijd het maximale voor uw zonnestroom doordat de batterij pas terug zal gaan leveren als de stroomprijzen op het hoogst zijn. Als de stroomprijzen negatief zijn zal de batterij alle zonnestroom opnemen of zelfs extra stroom vanuit het net opnemen zodat u daar voor betaald krijgt!

Netcongestie / vol stroomnet

Het nederlandse stroomnet heeft het zwaar en zit op veel locaties vol. Voor de particuliere woningeigenaar heeft dit nog geen grote gevolgen op de problemen met een hoge netspanning na. Op dagen met veel zon en weinig directe afname kan het gebeuren dat het stroomnet overdag overvol raakt. De netspanning loopt dan op naar 253V. De omvormer zal zich dan tijdelijk afschakelen om het elektriciteitsnet en de elektronica in uw woning te beschermen. Als de spanning weer terugloopt zal de omvormer weer opstarten. In de tussentijd heeft de omvormer enkele minuten of soms langer uit gestaan en gaat kostbare zonnestroom verloren.

Oplossing:
Kiezen voor een oost/west opstelling kan piekbelasting van het stroomnet en overmatige teruglevering voorkomen. Ook het gebruik van een 3 fase omvormer bij systemen vanaf 12/14 panelen kan problemen voorkomen door de gelijkmatige verdeling over 3 fasen. De meest voor de hand liggende oplossing is echter het gebruik van een thuisbatterij. Op momenten dat het stroomnet vol zit en er tijdelijk niet teruggeleverd kan worden zal de omvormer niet terug leveren maar automatisch de batterij opladen of beschikbaar stellen voor gebruikers in de woning. Op deze manier gaat er geen kostbare opbrengst verloren.

Future proof

In 4 stappen naar toekomstbestendige slimme zonnepanelen

Stap 1:

Oost/west, voldoende vermogen en 3 fase omvormer

Betere spreiding van energieopbrengst
Indien mogelijk kies voor een oost/west opstelling. Op deze manier wordt de opbrengst van de zonnepanelen beter verspreid over de dag zodat het percentage directe eigen gebruik toeneemt. Ook zal een oost/west opstelling het elektriciteitsnet minder belasten omdat de piekbelasting rond het middaguur een stuk minder is.
Voldoende vermogen
Hou nu al rekening met toekomstige behoeftes. Heeft u concrete plannen voor een warmtepomp of een elektrische auto? Neem dit nu al mee in uw investering. Het later moeten bijplaatsen is relatief gezien duur en kan technisch uitdagend zijn.  Wanneer u nu al kiest voor enkele panelen extra is de meerprijs vaak beperkt. Daarnaast kan het vanuit esthetisch oogpunt een bezwaar zijn als er verschillende types zonnepanelen op uw dak liggen.
Tevens wordt, als de salderingsregeling wordt afgeschaft, het moment van opwek een stuk belangrijker. Een paar panelen extra kan dan geen kwaad.
3 Fase omvormer
Wanneer u een 3 fase hoofdaansluiting heeft en een systeem vanaf 12/14 panelen overweegt, overweeg dan ook gelijk een 3 fase omvormer om de stromen in uw meterkast beter te verdelen.  Bij kleinere systemen is een 1 fase omvormer vaak nog steeds de meest efficiënte oplossing. Ook bij kleine oost/west opstellingen kan een kleinere 1 fase omvormer vaak nog de beste oplossing zijn.

Stap 2:

Battery ready installatie

Is een thuisbatterij nu nog niet interessant voor u of simpelweg een te grote investering? Kies dan voor
een battery ready installatie. Dit houdt in dat de installatie zodanig wordt uitgevoerd dat deze klaar is voor de latere komst van een
thuisbatterij. Alleen een hybride omvormer installeren betekend namelijk nog niet dat uw systeem klaar
is voor de komst van een batterij. Een battery ready installatie houdt in:

1) Energy management systeem
Het plaatsen van een meter in uw meterkast welke verbonden wordt met uw omvormer en
bijbehorende online monitoring. Hiermee krijgt u een perfect inzicht in wat u verbruikt, wat u
teruglevert maar ook hoeveel van uw zonneenergie u zelf direct gebruikt. Deze meter is tevens
noodzakelijk voor het slim aansturen van de toekomstige thuisbatterij.

2) Hybride omvormer
De omvormer voor uw zonnepaneelinstallatie wordt ge-upgrade naar hybride en ook gelijk als hybride
versie geïnstalleerd. Ook de daarbij horende communicatiepoorten en soft- en firmware worden alvast
ingesteld.

3) Locatie & bedrading:
Bij de locatiekeuze en bedrading van de omvormer wordt rekening met en ruimte vrij gehouden voor de
toekomstige batterij.

Kortom, de installatie wordt zodanig uitgevoerd dat de latere plaatsing van een batterij een fluitje van
een cent is en er niets aan uw huidige installatie hoeft te worden aangepast. Dit bespaart u toekomstige
installatiekosten.

Stap 3:

Thuisbatterij

Neem een thuisbatterij bij uw zonnepanelen. Door de gecombineerde aanschaf en installatie bespaart u minimaal 15% op uw investering en kan er in een keer een goed, efficiënt en toekomstbestendig systeem worden ontworpen en geïnstalleerd.

Waarom zou ik een thuisbatterij nemen?
Een thuisbatterij biedt talloze voordelen en mogelijkheden waaronder:
– Gebruik altijd uw eigen zonnestroom, verhoog uw onafhankelijkheid.
– Geplande afbouw van de salderingsregeling is geen rem op uw rendement.
– Mogelijke terugleverheffingen gelden voor u niet tot nauwelijks.
– Voorkom problemen bij een vol stroomnet, er gaat nooit meer stroom verloren.
– Handel in stroom met een dynamisch energiecontract, koop laag, verkoop hoog.
– Toekomstbestendig, altijd goedkope energie, wat er ook gebeurd.
– Sneller uw electrische auto opladen door extra beschikbaar vermogen.

Een thuisaccu is nu al een uitstekende optie voor iedereen die investeert in zonne-energie of simpelweg toekomstgericht wil besparen op zijn energiekosten.

Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?
Een veelgebruikte vuistregel voor het bepalen van de capaciteit van een thuisbatterij is 1,5 kWh tot maximaal 2kWh per wattpiek (kWp). Dit betekent dat bijvoorbeeld bij een PV systeem met een vermogen van 4 kWp of 10 panelen, de aanbevolen capaciteit van de thuisbatterij ongeveer 6 kWh zou zijn. Deze vuistregel kan u een goede indicatie geven van de benodigde capaciteit. Houd er echter rekening mee dat dit slechts een algemene richtlijn is en dat individuele behoeften kunnen variëren

Stap 4:

Slimme batterij aansturing

Maak gebruik van slimme batterij aansturing om het maximale rendement te halen uit uw batterij, zonnepanelen en dynamisch energiecontract.
Een thuisbatterij met slimme aansturing in combinatie met een dynamisch energiecontract kan zelfstandig reageren op prijsschommelingen en kansen benutten om goedkoop op te laden. Tijdens periodes met lage of zelfs negatieve elektriciteitsprijzen, zoals daluren of netto-overschotten, kan de thuisbatterij efficiënt energie opslaan. Met het dynamische energiecontract kan de thuisbatterij slim handelen door goedkope energie te kopen en deze te verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. Op piekmomenten kan de opgeslagen energie worden gebruikt om aan de stroombehoefte van het huishouden te voldoen, en het overschot kan worden verkocht aan het netwerk voor hogere tarieven dan de standaard terugleververgoedingen welke voor niet dynamische contracten gelden.

Wij bieden momenteel volgende mogelijkheden aan voor het slim aansturen van uw thuisbatterij:

BliQ – Hardware, Nederlands product, merkonanafhankelijk
Geheel automatisch met je thuisbatterij elektriciteit inkopen, verbruiken en verkopen. Met zonnepanelen & dynamisch energiecontract. Zo besparen Bliq klanten gemiddeld €42 tot €124 per maand op hun energierekening. Je hebt met Bliq áltijd de goedkoopste stroom van de dag! Ook tijdens de donkere winterdagen als de zonnepanelen weinig opleveren!
Geschikt voor o.a. Growatt en SolarEdge

SolarEdge One – Cloud, merkafhankelijk, gratis
SolarEdge ONE is een innovatief, cloudgebaseerd Energie Optimalisatie Systeem dat is ontworpen om zich in realtime automatisch aan te passen aan de energiebehoeften en -voorkeuren van elk huis. Het werkt naadloos samen met SolarEdge-omvormers en batterijen als onderdeel van het SolarEdge Home-ecosysteem. SolarEdge ONE kan worden gezien als een persoonlijke energie-AI-assistent.
Geschikt voor SolarEdge systemen met SolarEdge batterijen

SAJ AI Saving (BETA) – Cloud, merkafhankelijk, gratis
Vergelijkbare oplossing als SolarEdge ONE maar dan speciaal voor onze SAJ All-IN-ONE batterijen

BONUS:

Indien u gebruik maakt van een dynamisch energiecontract en slimme batterij aansturing dan komt u in aanmerking voor de BTW teruggaaf voor thuisbatterijen. Dit scheelt 21% op uw investering!  De installatie van de zonnepanelen op en rond woningen is sowieso BTW vrij.

Wilt u ook een toekomstbestendige en slimme zonnepanelen installatie?

Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan voor toekomstbestendige zonnepanelen; verhoog uw onafhankelijkheid van energieleveranciers en maak gebruik van goedkope energie, wat er ook gebeurd.

Dakcheck