fbpx

Thuisbatterij met een terugverdientijd?

NIEUW: De thuisbatterij met een sterk verdienmodel en korte terugverdientijd! Binnen 6 jaar uw thuisbatterij terugverdiend door te handelen op de onbalansmarkt. Verdien geld met netstabilisatie.

Accucheck
   
Growatt logo

Onbalansmarkt

Nog meer verdienen én besparen met uw thuisbatterij

Verdienen aan netstabilisatie

De onbalansmarkt voor stroom is een mechanisme dat wordt gebruikt om de balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit op het elektriciteitsnet te handhaven. In essentie draait het allemaal om het waarborgen dat de hoeveelheid opgewekte stroom op elk moment precies overeenkomt met de hoeveelheid verbruikte stroom. Dit is cruciaal omdat zelfs kleine afwijkingen tussen productie en consumptie kunnen leiden tot storingen of uitval van het net.

Hoe werkt de onbalansmarkt:

Voorspellingen: Energieleveranciers en -producenten doen voorspellingen over hoeveel elektriciteit hun klanten zullen verbruiken en hoeveel ze kunnen produceren. Op basis van deze voorspellingen plannen ze de inzet van hun productiemiddelen.

Real-time balancering: Ondanks nauwkeurige voorspellingen zijn er altijd onvoorziene veranderingen in productie en verbruik. Dit kan komen door natuurlijke omstandigheden (zoals het weer), technische problemen, of onverwachte veranderingen in de vraag.

De rol van de netbeheerder: De landelijke netbeheerder (of transmissiesysteembeheerder – TSO) heeft als taak de fysieke balans op het net te handhaven. Wanneer er onbalans is tussen productie en consumptie, grijpt de netbeheerder in door reserves aan te spreken of door de marktdeelnemers  te verzoeken hun productie te verhogen of verlagen.

Markt voor onbalans: De netbeheerder brengt vraag en aanbod van balanceringsenergie samen op de onbalansmarkt. Marktpartijen die kunnen helpen de balans te herstellen door extra energie te leveren of door verbruik te verminderen, ontvangen hier een vergoeding voor.

De onbalansmarkt moedigt dus zowel het behoud van de fysieke balans op het elektriciteitsnet aan, als de financiële efficiëntie en flexibiliteit onder de deelnemers. Dit systeem staat centraal in het modern beheer van elektriciteitsnetten, vooral nu de integratie van hernieuwbare energiebronnen, zoals zon en wind, die inherent variabel zijn, de complexiteit van het balanceren van het net vergroot.

Verdienmodel

Door je thuisbatterij te gebruiken niet alleen voor persoonlijk gebruik maar ook om bij te dragen aan de stabiliteit van het netwerk, kun je extra inkomsten genereren. Dit verhoogt de economische waarde van je thuisbatterij, waardoor je sneller op je investering kunt besparen.

De vergoedingen uit de onbalansmarkt liegen er niet om! Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst maar met een 20kwh opslagsysteem met een 8kW omvormer aangestuurd door Bliq Powerflow is een jaarlijks resultaat van € 1756 te behalen*. Hiermee is een losse AC gekoppelde installatie binnen 6 jaar terugverdiend en een thuisbatterij welke in combinatie met zonnepanelen wordt geplaatst nog net iets sneller gezien de lagere investering.

Wat is er nodig?

Om te kunnen profiteren van de hoge vergoedingen voor netstabilisatie vanuit te onbalansmarkt en daarmee een aantrekkelijk rendement te genereren heeft u het volgende nodig:

 • Thuisbatterij

  Uiteraard heeft u een thuisbatterij nodig. Alle onze Growatt, SolarEdge en BYD thuisbatterijen zijn geschikt om mee te handelen op de dynamische energiecontracten en op de onbalansmarkt.**

  Voor de onbalansmarkt is het van belang om te weten dat het omvormervermogen van belang is voor de hoogte van de vergoeding. Des te sneller de batterij geladen en ontladen kan worden des te hoger de vergoedingen zullen zijn. Een te zware omvormer kan echter problemen geven met uw hoofdzekering. Voor een 3x25A hoofdzekering adviseren wij daarom nooit zwaarder dan 8/10kW aan omvormer vermogen te plaatsen.

  Ook 1 fase systemen kunnen overigens handelen op de onbalansmarkt!

 • BLIQ Powerflow - handelen op onbalans

  Om te kunnen handelen op de dynamische stroomtarieven en op de onbalansmarkt heeft uw batterij slimme aansturing nodig.  Specifiek voor het handelen op de onbalansmarkt heeft u Bliq Powerflow nodig. Dit bieden wij per direct aan op alle onze thuisbatterijsystemen. 

 • Dynamisch energiecontract

  U bent bij onze systemen niet gebonden aan een vaste energieleverancier. Indien u wilt handelen op de onbalansmarkt adviseren wij op dit moment een energiecontract bij Frank Energie en dan specifiek het Slim Handelen energiecontract. Andere aanbieders volgen snel!

*Meer informatie over de verwachte rendementen, berekening hiervan en algemene uitleg vind u op de websites van Bliq en Frank Energie.

**De keuze ‘onbalans sturing’ via Bliq werkt in eerste instantie alleen voor nieuwe Bliq thuisbatterij installaties. Vanaf eind April 2024 ook beschikbaar voor bestaande Bliq thuisbatterij installaties en andere merken/fabrikanten van thuisbatterijen.

Geinteresseerd in een thuisbatterij met een korte terugverdientijd?

Vraag hier vrijblijvend advies en een offerte op maat aan.

Accucheck