fbpx

Geïnteresseerd in zonnepanelen met batterij?

Batterijen in combinatie met zonnepanelen bieden vele technische opties ook bespaar- en verdienmogelijkheden. Zeker voor het MKB!

Met de vele aftrekposten en subsidies die beschikbaar zijn, is het nu het perfecte moment om over te stappen op zonne-energie. Vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dakcheck
   

Energieopslag – Batterijen voor zakelijke PV Installaties

Voorhoog uw eigen consumptie, voorkom teruglevering aan het net of plaats meer panelen dan waar uw hoofdzekering voor geschikt is.

Eigen consumptie

Sla uw overproductie op en verbruik uw eigen zonnestroom. Voorkom onnodige teruglevering.

Netcongestie?

Voorkom verlies van rendement of beperkt beschikbaar vermogen door een vol elektriciteitsnet.

Meer zonnepanelen

Op een lagere hoofdzekering of dunne kabel. Gebruik uw accu als buffer.

Handel in stroom

Profiteer van de forse prijsverschillen in uurtarieven bij een dynamisch energiecontract.

Waarom zou ik een batterij overwegen?

Door gebruik te maken van energieopslag kunt u uw eigen opgewekte energie optimaal benutten en de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen verminderen. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor uw eigen financiën en energie-efficiëntie. Energieopslagsystemen voor de grotere zakelijke zonnepaneelinstallaties zijn verkrijgbaar in opslagcapaciteit van 20 tot ca 200kwh.

Het voornaamste doel van een batterij is om de overdag door uw zonnepanelen opgewekte energie op te slaan zodat deze ´s avonds en de volgende dag gebruikt kan worden. Ook als er eens een dag tussen zit met slecht weer zou de batterij uw eigen verbruik aan stroom moeten kunnen afdekken. Nu de plannen er liggen voor de afbouw van de salderingsregeling zou het een uitkomst zijn dat u de teruglevering aan het reeds overvolle stroomnet verminderd en de stroom zelf gebruikt. De door u zelf opgewekte stroom behoud dan immers zijn maximale waarde. In de ideale situatie zult u dan geen stroom afnemen en nauwelijks terugleveren.

Een batterij kan echter veel meer dan het percentage eigen consumptie verhogen. De bekendste en meest waardevolle mogelijkheden van energieopslag in combinatie met zonnepanelen voor het MKB zijn:

 • Verhogen eigen consumptie opgewekte zonnestroom

  Batterijopslag wordt steeds belangrijker, vooral nu de plannen voor de afbouw van de salderingsregeling er zijn. Het hoofddoel van een batterij is om de overdag opgewekte energie van uw zonnepanelen op te slaan, zodat u deze ’s avonds en de volgende dag kunt gebruiken. Zelfs op dagen met slecht weer kan de batterij uw eigen verbruik dekken. Door minder energie terug te leveren aan het stroomnet, dat nu al overbelast is, en in plaats daarvan uw opgewekte stroom zelf te gebruiken, behoudt de stroom zijn maximale waarde. In een ideale situatie zou u dan bijna geen energie meer van het net afnemen en het meeste zelf gebruiken.

 • Voorkomen van uitval of beperkingen door netcongestie

  Een van de voordelen van het toevoegen van een batterij aan uw zonnepanelen is de mogelijkheid om uitval van de omvormer te voorkomen en ervoor te zorgen dat er geen zonnestroom verloren gaat, zelfs bij schommelingen in de netspanning. Een veelvoorkomend probleem voor eigenaren is het tijdelijk uitschakelen van de omvormer wanneer de netspanning hoger is dan 253V.

  Een batterij kan dit probleem oplossen door de overtollige zonnestroom op te vangen wanneer de netspanning te hoog is. In plaats van de zonnestroom rechtstreeks naar de omvormer te sturen, wordt de stroom omgeleid naar de batterij. Hierdoor wordt overbelasting van de omvormer voorkomen en kan de zonnestroom veilig worden opgeslagen in de batterij totdat de netspanning weer binnen het normale bereik valt.

  Dit mechanisme zorgt ervoor dat er geen waardevolle zonnestroom verloren gaat. Zelfs wanneer de omvormer is uitgeschakeld, kunt u nog steeds profiteren van de opgeslagen zonnestroom in de batterij. Dit bevordert niet alleen de efficiëntie van uw energieverbruik, maar zorgt er ook voor dat u optimaal gebruik kunt maken van uw zelfopgewekte zonne-energie, ongeacht de omstandigheden.

 • Meer panelen op een kleine netaansluiting aansluiten.

  Een batterij kan een slimme oplossing bieden om meer zonnepanelen aan te sluiten op een kleinverbruikersaansluiting tot en met 3x80A. Bij de grotere zonnepaneelinstallaties is de grootte van uw netaansluiting vaak beperkt en kan ontoereikend zijn om het volledige vermogen van extra panelen te verwerken.

  Hier komt de batterij in beeld. Door het installeren van een accu tussen de zonnepanelen en de netaansluiting, kunt u overtollige zonnestroom opslaan die anders niet teruggeleverd zou zijn aan het elektriciteitsnet. In plaats van deze overcapaciteit verloren te laten gaan, slaat de batterij de energie op zodat deze later kan worden gebruikt wanneer er behoefte aan is.

  Dit betekent dat u meer panelen kunt aansluiten zonder dat dit leidt tot problemen met uw netaansluiting. U kunt de extra energie nu opslaan in de thuisaccu en deze gebruiken op momenten waarop uw energieverbruik hoger is of wanneer de zon niet schijnt. Hierdoor wordt de maximale energieproductie van uw zonnepanelen veilig en efficiënt benut, zelfs met een kleinere netaansluiting.

 • Peak shaving/shifting

  Een batterij gecombineerd met peak shifting vermindert pieken in elektriciteitsverbruik en optimaliseert energiekosten. Energie wordt verplaatst naar tijden met lagere tarieven en vraag, zoals daluren. Overtollige energie van rustige periodes wordt opgeslagen in de batterij en gebruikt tijdens piekuren met hogere vraag en tarieven. Voordelen zijn kostenbesparing, minder afhankelijkheid van het net tijdens piekuren en een stabielere energievoorziening.

 • Het verhogen van het beschikbare vermogen in de meterkast

  Een batterij kan op slimme wijze zorgen voor een verhoogd vermogen in de meterkast zonder dat het nodig is om de hoofdzekering te verzwaren.

  Door het verhogen van het beschikbare vermogen in de meterkast, kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun elektrische auto’s efficiënter opladen. In plaats van volledig afhankelijk te zijn van het reguliere elektriciteitsnet, kan de batterij energie afgeven aan de meterkast waardoor het laadproces sneller en gemakkelijker verloopt of machines kunnen blijven functioneren zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een mogelijke overbelasting van de hoofdzekering.

 • Handelen in stroom bij een dynamisch energiecontract

  Een batterij in combinatie met een dynamisch energiecontract kan slim handelen in stroom door te profiteren van goedkope momenten om op te laden. Tijdens daluren of overschotten in het netwerk kan de batterij efficiënt energie opslaan. Met een dynamisch energiecontract kan de batterij op dure momenten de goedkoop ingekochte energie weer verkopen. Op piekmomenten kan de opgeslagen energie in de batterij worden gebruikt om aan de elektriciteitsbehoefte te voldoen en het overschot kan worden verkocht aan het net.

  De voordelen van deze technologie zijn kostenverlaging door energie in te kopen tijdens goedkopere momenten en te profiteren van hogere verkoopprijzen tijdens piekuren. Het draagt bij aan zelfvoorziening en financiële efficiëntie voor bedrijven. Bovendien vermindert het de belasting op het energienetwerk door de vraag tijdens piekmomenten te verminderen en de energie uit de batterij te benutten. Dit bevordert een meer evenwichtige en duurzame energievoorziening voor gebruikers en het netwerk in het algemeen.

 • Backup functionaliteiten

  Een batterij kan er voor zorgen dat uw bedrijf door kan als er onverhoopt een stroomstoring is. De batterij kan de voeding vanuit het net tijdelijk overnemen zodat uw cruciale verbruikers kunnen blijven werken. Denk hierbij aan verlichting, machines, computers, koel- en vrieskasten. Wel zijn er dan maatregelen en aanpassingen aan de groepenkast nodig omdat bij een stroomstoring de stroom van de batterij niet terug het net op kan en mag gaan. Ook is het belangrijk vooraf goed na te denken over welke verbruikers een hoge prioriteit hebben aangezien een batterij vaak niet voor langere tijd de volledige netbelasting kan overnemen.

Batterijen in combinatie met zonnepanelen bieden vele technische opties ook bespaar- en verdienmogelijkheden. Zeker voor het MKB!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie?

Vul uw gegevens in en kom er achter. Gratis en vrijblijvend.

Dakcheck
   

Batterijen voor zakelijke PV installaties

Een greep uit ons assortiment batterijen voor de zakelijke markt.

Growatt APX HV

10 tot 60kWh opslagcapaciteit per omvormer

 • Modulair, 5kWh per module
 • Tot 60kWh opslagcapaciteit per omvormer
 • Eenvoudig uitbreidbaar
 • 10 jaar garantie
 • A Merk: Bewezen betrouwbaarheid
 • LFP: Optimimale veiligheid

Growatt APX Commercial

70 tot 200kWh opslagcapaciteit

 • Modulair, 14kWh per module
 • Tot 200kWh opslagcapaciteit
 • Eenvoudig uitbreidbaar
 • 10 jaar garantie
 • A Merk: Bewezen betrouwbaarheid
 • LFP: Optimimale veiligheid

Growatt SYN BackUp Box

Backup functionaliteit tot 40kW

 • Tot 40kW backup functionaliteit
 • Automatische omschakeling van netvoeding naar batterij binnen 0,5s
 • 10 jaar garantie
 • A Merk: Bewezen betrouwbaarheid

KSTAR All in One 100kWh

PV omvormer en energieopslag in een.

 • 100kWh opslagcapaciteit
 • 50kW omvormervermogen
 • PV en batterijomvormer in een
 • Geschikt voor plaatsing buiten
 • Geïntegreerde brandblussers en klimaatbeheersing
 • CATL LFP Batterij

Benieuwd naar het rendement van zonnepanelen en batterijen voor uw pand?

Vul uw gegevens in en kom er achter. Gratis en vrijblijvend.

Dakcheck