fbpx

Welke capaciteit thuisbatterij heb ik nodig?

Het gebruik van thuisbatterijen wordt steeds populairder, vooral voor huiseigenaren met zonnepanelen die hun eigen energie willen opslaan. Maar hoe bepaal je de juiste capaciteit van een thuisbatterij? In dit artikel zullen we bespreken hoe de capaciteit van een thuisbatterij wordt bepaald en welke factoren hierbij komen kijken

Verbruik is belangrijker dan vermogen:

Bij het bepalen van de capaciteit van een thuisbatterij is het belangrijk om te beseffen dat deze niet zozeer wordt bepaald door het vermogen van de zonnepanelen, maar meer door het verbruik. Het gaat erom hoeveel energie u verbruikt en wilt opslaan voor later gebruik. Daarom is het belangrijk om uw energieverbruikspatroon in kaart te brengen, dit kan bijvoorbeeld met een P1 meter.

De 1,5 kWh per wattpiek vuistregel:

Een veelgebruikte vuistregel voor het bepalen van de capaciteit van een thuisbatterij is 1,5 kWh tot maximaal 2kWh per wattpiek (kWp). Dit betekent dat bijvoorbeeld bij een PV-systeem met een vermogen van 4 kWp of 10 panelen, de aanbevolen capaciteit van de thuisbatterij ongeveer 6 kWh zou zijn. Deze vuistregel kan u een goede indicatie geven van de benodigde capaciteit. Houd er echter rekening mee dat dit slechts een algemene richtlijn is en dat individuele behoeften kunnen variëren.

Dynamische energiecontracten en pieken en dalen in de stroomprijs:

Voor sommige huishoudens kan het wenselijk zijn om een hogere capaciteit thuisbatterij te hebben, vooral als ze de mogelijkheid hebben gebruik te maken van dynamische energiecontracten. Deze contracten maken gebruik van variabele stroomprijzen op basis van de vraag en het aanbod in de markt. Met een thuisbatterij met een hogere capaciteit kunt u profiteren van lagere stroomprijzen tijdens daluren en overtollige energie opslaan om te gebruiken tijdens piekuren.


Het bepalen van de capaciteit van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals uw energieverbruik, het vermogen van uw zonnepanelen en de mogelijkheid om te profiteren van dynamische energiecontracten. Het is daarom raadzaam om bij uw offerteaanvraag voor een thuisbatterij een zo volledig mogelijk beeld te schetsen zodat wij u goed kunnen adviseren en u te helpen de juiste capaciteit te bepalen. Zo kunt u optimaal profiteren van de voordelen van het opslaan en gebruiken van uw eigen opgewekte energie.