fbpx

Hoe werkt de opslag van stroom met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen?

Met de groeiende vraag naar duurzame energie en de sterk fluctuerende stroomprijzen hebben steeds meer huishoudens hun ogen gericht op zonnepanelen. Zonnepanelen bieden de mogelijkheid om zelf elektriciteit op te wekken, maar wat gebeurt er met de overtollige energie die niet direct wordt gebruikt? Hier komt de thuisbatterij in beeld. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van de opslag van stroom met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen en de voordelen die dit biedt voor huishoudens.

Hoe werkt het?

 1. Overproductie en energieopslag:
  Wanneer de zonnepanelen energie produceren, wordt deze gebruikt om aan de energiebehoeften van het huishouden te voldoen. Als er op dat moment meer energie wordt opgewekt dan nodig is, kan deze worden opgeslagen in de thuisbatterij. Dit is mogelijk door middel van een omvormer die de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC) die gebruikt kan worden in de woning en bedrijf.
 2. Gebruik van opgeslagen energie:
  Op momenten waarop de energiebehoefte groter is dan de opbrengst van de zonnepanelen, wordt de opgeslagen energie uit de thuisbatterij gehaald en gebruikt om aan de elektriciteitsbehoeften van het huishouden te voldoen. Dit kan vooral ’s avonds en ’s nachts handig zijn, wanneer de zonnepanelen niet actief zijn.
 3. Voordelen voor huishoudens:
  Het gebruik van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen brengt verschillende voordelen met zich mee voor huishoudens:
  a) Energieonafhankelijkheid: Door de opslag van overtollige energie kunnen huishoudens zelfvoorzienend worden en minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet. Dit betekent dat ze hun eigen elektriciteit kunnen gebruiken, en minder terugleveren en afnemen van het net.
  b) Verhoogde energie-efficiëntie: Dankzij de thuisbatterij kan de opgewekte energie efficiënter worden gebruikt. In plaats van te vertrouwen op directe consumptie van de opgewekte energie, kan deze worden opgeslagen voor later gebruik, wat resulteert in een grotere energie-efficiëntie.
  c) Kostenbesparing: Door het gebruik van een thuisbatterij kunnen huishoudens profiteren van een vermindering van hun energierekening, zeker als de saldering afgebouwd gaat worden. Onder normale omstandigheden verkopen ze overtollige energie terug aan het elektriciteitsnet, wat kan resulteren in een lagere compensatie voor de geleverde stroom. Met een thuisaccu behoudt de zonnestroom de volle waarde.
  d) Vermindering van de CO2-uitstoot: Het gebruik van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draagt bij aan een groenere en duurzamere samenleving.

Het opslaan van stroom met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen biedt huishoudens tal van voordelen. Het vergroot de zelfvoorziening, verhoogt de energie-efficiëntie, bespaart kosten en draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Het is een slimme investering voor huishoudens die streven naar duurzaamheid en energieonafhankelijkheid.

Ben je geïnteresseerd in het opslaan van stroom met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen? Wil je profiteren van de voordelen van energie-onafhankelijkheid, kostenbesparingen en een duurzamere levensstijl? Aarzel dan niet en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan bij ons!