fbpx

De voordelen van een Oost/West ligging van zonnepanelen vs een zuidelijke ligging

Bij het installeren van zonnepanelen komt vaak de vraag naar boven: wat is de beste ligging voor maximale energieopbrengst? Traditioneel worden zonnepanelen naar het zuiden gericht om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, maar er is ook een groeiende interesse in het plaatsen van zonnepanelen met een oost/west ligging. In deze blogpost zullen we de voordelen van een oost/west ligging van zonnepanelen vergelijken met een zuidelijke ligging.

  1. Verhoogde energieopbrengst gedurende de dag: Zonnepanelen met een zuidelijke ligging profiteren van maximale zoninstraling gedurende de middag, wanneer de zon op zijn hoogste punt staat. Echter, zonnepanelen met een oost/west ligging kunnen gedurende de hele dag energie opwekken. ’s Ochtends profiteren de oostelijk gelegen panelen van de zonsopkomst, terwijl de westelijk gelegen panelen ’s avonds nog profiteren van de zonsondergang. Dit betekent dat zonnepanelen met een oost/west ligging een gelijkmatigere energieopbrengst hebben gedurende de dag, in plaats van een kortere piekperiode. Hierdoor kan vaak ook een lichtere omvormer gebruikt worden wat de kosten drukt.
  2. Betere spreiding van energieopbrengst over het hele jaar: In landen met seizoensgebonden variatie in zonlicht kan een oost/west ligging van zonnepanelen voordelen bieden. In de zomermaanden, wanneer de zon hoger aan de hemel staat, zal de opbrengst van zuidelijk gelegen zonnepanelen hoger zijn. Maar tijdens de wintermaanden, wanneer de zon lager staat, kunnen oostelijk en westelijk gelegen panelen meer energie produceren omdat ze zonlicht blijven ontvangen gedurende de hele dag. Dit zorgt voor een betere spreiding van de energieopbrengst over het hele jaar.
  3. Verminderde belasting op het elektriciteitsnetwerk: Zonnepanelen met een oost/west ligging kunnen een positieve invloed hebben op het elektriciteitsnetwerk. Omdat ze de energieopbrengst meer spreiden gedurende de dag, verminderen ze de piekbelasting op het netwerk tijdens de middaguren. Dit kan helpen om de energievraag beter te balanceren en de behoefte aan dure piekvermogenscentrales te verminderen. Bovendien wordt de zelfconsumptie van de opgewekte energie vergroot, omdat er gedurende de hele dag energie beschikbaar is voor gebruik in huis. Dit laatste is vooral een belangrijk punt als de salderingsregeling afgebouwd wordt of komt te vervallen.
  4. Beperkte invloed van schaduw: Een nadeel van zonnepanelen met een zuidelijke ligging is het feit dat schaduw van bijvoorbeeld bomen of gebouwen de prestaties van de panelen kan beïnvloeden. Bij zonnepanelen met een oost/west ligging is de invloed van schaduw echter minder significant. Omdat de panelen over een groter deel van de dag zonlicht ontvangen, is de kans groter dat ze toch voldoende energie kunnen opwekken, zelfs als er delen van de panelen in de schaduw vallen.

Hoewel zonnepanelen met een zuidelijke ligging lang de norm zijn geweest, bieden zonnepanelen met een oost/west ligging verschillende voordelen. Ze zorgen voor een gelijkmatigere energieopbrengst gedurende de dag, betere spreiding van energieopbrengst over het jaar, verminderen de belasting op het elektriciteitsnetwerk en hebben minder last van schaduw. Afhankelijk van de locatie en de specifieke omstandigheden kan een oost/west ligging van zonnepanelen een zeer aantrekkelijke optie zijn om groene energie op te wekken en uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Overtuigd van de voordelen van zonnepanelen met een oost/west ligging? Aarzel dan niet en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan bij ons! Ons team van experts staat klaar om u te helpen bij het vinden van de beste oplossing voor uw energiebehoeften. Of u nu kiest voor zonnepanelen met een zuidelijke ligging of een oost/west ligging, wij bieden hoogwaardige producten en professionele installatie om ervoor te zorgen dat u optimaal kunt profiteren van groene energie. Met onze deskundigheid en ervaring begeleiden wij u door het hele proces, van advies en ontwerp tot installatie en onderhoud.

Neem vandaag nog actie en vraag een offerte aan via onze website of neem telefonisch contact met ons op. Samen kunnen we een duurzame toekomst creëren en bijdragen aan de energietransitie. Wacht niet langer en maak vandaag nog de overstap naar zonne-energie!