fbpx

Hoe kun je als zonnepaneeleigenaar terugleverkosten voorkomen?

Omdat de afbouw van de salderingsregeling voorlopig niet doorgaat, blijft het voordelig voor huiseigenaren om de energie die zij tijdens de zonnige dagen goedkoop produceren, te verrekenen met de kostbaardere energie die zij gebruiken in de donkere periodes van het jaar. Terugleverkosten, zoals bij Vandebron en Budget Energie zullen vaker gaan voorkomen maar gelukkig is hier veel aan te doen. Hetzij door het eigen gedrag aan te passen, danwel door goed op te letten bij het afsluiten van een energiecontract.

Hoewel de terugleverkosten vrij beperkt zijn kan het toch slim zijn om volgende opties om terugleverkosten te voorkomen of te verminderen te overwegen.

1) Zonnestroom zelf gebruiken

Door apparaten die veel stroom gebruiken overdag te gebruiken als de zon schijnt wordt er minder teruggeleverd. De energie van uw zonnepanelen gaat direct naar gebruikers zoals de wasmachine, vaatwasser, airco, boilers en eventueel de laadpaal.

2) Thuisbatterij

Door te investeren in een thuisbatterij zult u uw teruglevering drastisch verminderen. De energie wordt overdag opgeslagen zodat deze ´s avonds en ´s nachts gebruikt kan worden. Puur en alleen investeren in een thuisbatterij om terugleverkosten uit te sparen is financieel nog niet verstandig maar het is wel een van de vele kleine voordelen van een thuisbatterij om mee te nemen in de overweging.

3) Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energie contract worden geen terugleverkosten gerekend. Wanneer strategisch gebruik gemaakt van een dynamisch contract is hier veel voordeel uit te halen. Zeker als het gecombineerd wordt met een thuisbatterij. De stroomprijzen voor teruglevering zijn bij een dynamisch contract, mits slim gebruik wordt gemaakt van een thuisbatterij, fors hoger dan de terugleververgoeding van een vast contract.

4) Modelcontract

Een modelcontract nemen is wellicht nog de meest eenvoudige oplossing. Bij een modelcontract worden geen terugleverkosten gerekend. Wel zijn de stroomprijzen per kWh vaak wat hoger dan de online aanbiedingen maar maakt dat niet uit als uw zonnepanelen uw jaarverbruik volledig afdekken. U mag immers volledig salderen.

5) Exportbeperking omvormer

Niet direct aan te bevelen voor de particulier maar het is mogelijk de omvormer van uw zonnepanelen zodanig in te stellen dat er nooit terug geleverd wordt aan het stroomnet. De productie van de zonnepanelen wordt dan 100% voor uw eigen woning gebruikt. Aangezien de teruglevering meer oplevert dan dat een terugleververgoeding vanuit de energieleverancier kost is dit financieel gezien nog niet een verstandige keuze. Maar een optie is het altijd!

Ondanks dat terugleverkosten een vervelende bijkomstigheid zijn van het succes van zonnepaneelinstallaties in Nederland, zijn deze echter minimaal. Ook met deze bijkomende kosten is het laten installeren van zonnepanelen een verstandige financiële beslissing. De terugleverkosten variëren van 4 euro per maand tot 46 euro per maand voor de uitzonderlijke gevallen. Dit weegt niet op tegen het voordeel van 75 tot 400 euro per maand aan besparing.