fbpx

Toekomstbestendig zonnepanelen installeren

Doe het in een keer goed en kies voor een toekomstbestendige en slimme zonnepaneelinstallatie. Geschikt voor dynamische energiecontracten, battery-ready of zelfs reeds met een batterij uitgevoerd. Op deze manier heeft u geen last van terugleveringskosten en krijgt u zelfs meer voor het overschot van uw teruggeleverde stroom dan bij een vast contract. U bent perfect voorbereid op de onvermijdelijke afbouw van de salderingsregeling en heeft geen last meer van netcongestie en volle stroomnetten. U bent klaar voor de toekomst!

Populaire oplossing:

Het overgrote deel van onze nieuwe zonnepaneel installaties wordt momenteel gelijk met een batterij uitgevoerd en niet zonder reden. De aanschafprijs van een batterij is afgelopen jaar fors gedaald en in combinatie met zonnepanelen een betaalbare oplossing geworden. Gecombineerd met slimme batterij aansturing voor handel op de EPEX day ahead prijzen en de opmars van de handel op de onbalansmarkt maakt dit een een bijzonder aantrekkelijke investering!

Standaard zonnepanelen

Een standaard zonnepaneel installatie bestaat uit natuurlijk de zonnepanelen en een omvormer. Eventueel nog aangevuld met optimizers. Deze werken samen om stroom te leveren aan uw groepenkast van waaruit deze stroom verdeeld wordt naar de woning. Als er in de woning niets of te weinig stroom gebruikt wordt dan zal de stroom teruggeleverd worden aan het net. Op jaarbasis mag u de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen uw afgenomen stroom zolang de salderingsregeling blijft bestaan. Wanneer u meer stroom opwekt en teruglevert dan u zelf afneemt dan krijgt u hier bij een standaard energiecontract een (lage) vergoeding voor.

Dit type zonnepaneel installatie is ook in de huidige markt, ondanks de soms tegenstrijdige berichtgeving in de media, nog steeds zeer interessant en betaald zichzelf in 4 tot 7 jaar volledig terug. Mede door de momenteel zeer lage prijzen voor zonnepanelen.

Er zijn echter mogelijkheden om het rendement van uw investering verder te vergroten en om optimaal voorbereid te zijn op de toekomst. Door te kiezen voor een slimme zonnepaneelinstallatie met (kleine) thuisbatterij vergroot u uw onafhankelijkheid van uw energieleverancier, netbeheerders en de overheid. Ook kunt u de vergoeding die u krijgt voor uw overtollige teruglevering drastisch verhogen. Ook de toekomstige afbouw van de salderingsregeling is prima op te vangen met een thuisbatterij.

Een overzicht van de kansen en bedreigingen:

Bedreiging: Terugleverkosten

Bijna alle energieleveranciers rekenen eigenaren van zonnepanelen momenteel vaste terugleveringskosten bij de meeste contracttypes. Dit bedrag wordt berekend over de hoeveelheid stroom die u niet direct zelf gebruikt maar teruglevert aan het net. Het is dus zaak zoveel mogelijk van uw zelfopgewekte stroom zelf te gebruiken.

Oplossing:
Door gebruik te maken van een (kleine) batterij kunt u uw teruglevering al drastisch beperken. De batterij vangt overdag de stroom op zodat u deze ´s avonds en ´s nachts kunt gebruiken. U zult hierdoor fors minder gaan terugleveren waardoor u in een langere schaal valt. Het is technisch ook mogelijk om uw teruglevering in zijn geheel te stoppen echter is dit uit financieel oogpunt niet direct te adviseren.

Bedreiging: Afbouw saldering:

De saldering is een goede regeling geweest om de investering in zonnepanelen aantrekkelijk te maken echter loopt deze regeling onvermijdelijk een keer ten einde. De planning is dat in 2027 de afbouw van de salderingsregeling zal beginnen. Als er minder gesaldeerd mag worden zal dit invloed hebben op de vergoeding die u krijgt voor teruggeleverde stroom. Het wordt daarom belangrijker om de opgewekte stroom te gebruiken op het moment dat deze opgewekt wordt.

Oplossing:
Door gebruik te maken van een (kleine) batterij kunt u uw teruglevering al drastisch beperken. De batterij vangt overdag de stroom op zodat u deze ´s avonds en ´snachts kunt gebruiken. U verhoogt hiermee de directe eigen consumptie van uw zonnestroom fors. Gemiddeld gebruikt een huishouden met zonnepanelen ca 25% van de opgewekte stroom direct zelf. Met een batterij kan dit verhoogt worden naar 50 tot 80% afhankelijk van de situatie en grootte van de batterij.

Kans: Dynamische energiecontracten

Dynamische energiecontracten zijn ideaal als verbruik en teruglevering te sturen zijn. Ook bestaan er geen terugleveringkosten voor dynamische stroomcontracten. Elke dag wordt rond 15:00 gepubliceerd wat de stroomtarieven voor de volgende dag per uur zullen zijn. Over het algemeen is een huishouden met een dynamisch contract goedkoper uit echter kan het ook gebeuren dat de stroomprijzen negatief zijn. Dit betekent dus dat u betaald wordt wanneer u stroom afneemt. Dit gebeurd regelmatig op zonnige dagen of wanneer het hard waait. Dit klinkt ideaal echter kan voor een eigenaar voor zonnepanelen negatieve effecten hebben. Het kan dan gebeuren dat u moet betalen om stroom terug te leveren. Aan de andere kant is wel het voordeel dat u voor teruglevering grotendeels hetzelfde krijgt als voor afname.

Oplossing:
De ideale combinatie voor een zonnepaneel eigenaar is naar onze mening een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen en een slimme thuisbatterij met aansturing of EMS systeem. Op deze manier ontvangt u altijd het maximale voor uw zonnestroom doordat de batterij pas terug zal gaan leveren als de stroomprijzen op het hoogst zijn. Als de stroomprijzen negatief zijn zal de batterij alle zonnestroom opnemen of zelfs extra stroom vanuit het net opnemen zodat u daar voor betaald krijgt! Ook is de onbalansmarkt toegankelijk voor met een dynamisch energiecontract en biedt deze een zeer interessant verdienmodel voor de eigenaar van een batterij.

Bedreiging: Netcongestie / vol stroomnet / 253V

Het Nederlandse stroomnet heeft het zwaar en zit op veel locaties vol. Voor de particuliere woningeigenaar heeft dit nog geen grote gevolgen op de problemen met een hoge netspanning na. Op dagen met veel zon en weinig directe afname kan het gebeuren dat het stroomnet overdag overvol raakt. De netspanning loopt dan op naar 253V. De omvormer zal zich dan tijdelijk afschakelen om het elektriciteitsnet en de elektronica in uw woning te beschermen. Als de spanning weer terugloopt zal de omvormer weer opstarten. In de tussentijd heeft de omvormer enkele minuten of soms langer uit gestaan en gaat kostbare zonnestroom verloren.

Oplossing:
Kiezen voor een oost/west opstelling kan piekbelasting van het stroomnet en overmatige teruglevering voorkomen. Ook het gebruik van een 3 fase omvormer bij systemen vanaf 12/14 panelen kan problemen voorkomen door de gelijkmatige verdeling over 3 fasen. De meest voor de hand liggende oplossing is echter het gebruik van een thuisbatterij. Op momenten dat het stroomnet vol zit en er tijdelijk niet teruggeleverd kan worden zal de omvormer niet terug leveren maar automatisch de batterij opladen of beschikbaar stellen voor gebruikers in de woning. Op deze manier gaat er geen kostbare opbrengst verloren.

SolarEdge oplossing:
Ook zonder batterij kan het verlies aan opbrengst door dit probleem voorkomen dan wel verminderd worden mits er het slimme SolarEdge ecosysteem geïnstalleerd is. Door het juist toepassen van de vermogensbeheer T:P(V) instellingen van de omvormer kan deze zichzelf afregelen bij een vol stroomnet zodat deze niet in storing valt. De omvormer zoekt dan zelf de grens op om onder de 253V te blijven waardoor uitval voorkomen kan worden.

Heeft u een SolarEdge systeem geïnstalleerd door ons of gaat u deze laten installeren en heeft u last van hoge netspanning vraag ons dan hiernaar.  Wij kunnen dit kosteloos voor u instellen!

Doe het in een keer goed!

Doe het in een keer goed en kies voor een toekomstbestendige en slimme zonnepaneelinstallatie. Zonnepanelen met een thuisbatterij is inmiddels het nieuwe normaal aan het worden en een bijzonder aantrekkelijke investering. Vraag vrijblijvend een offerte en advies bij ons op, wij kennen alle ins en outs van alle verschillende systemen, aansluitmethoden en oplossingen en hebben al honderden thuisbatterijen geplaatst van meerdere merken typen en groottes en duizenden zonnepaneelinstallaties. Wij durven ons inmiddels wel een expert in thuisbatterijen, zonnepanelen  en EMS systemen te noemen!

EMS: Het brein van uw thuisbatterij

Een Energie Management Systeem is onontbeerlijk voor het maximale rendement van uw thuisbatterij.

Maak gebruik van geavanceerde batterijaansturing om het maximale rendement te halen uit uw batterij, zonnepanelen en eventueel een dynamisch energiecontract. Op piekmomenten kan de opgeslagen energie worden gebruikt om in de energiebehoefte van de woning te voorzien, en het overschot kan worden verkocht aan het netwerk tegen hogere tarieven dan de standaard vergoedingen voor teruglevering die gelden voor niet-dynamische contracten.

Daarnaast biedt een EMS systeem vaak ook de mogelijkheid actief te zijn op de onbalansmarkt. Door je thuisbatterij te gebruiken niet alleen voor persoonlijk gebruik maar ook om bij te dragen aan de stabiliteit van het netwerk, kun je extra inkomsten genereren. Dit verhoogt de economische waarde van je thuisbatterij waardoor je de investering sneller terugverdient.

Het hebben van een EMS systeem of externe aansturing is een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de BTW teruggave op thuisbatterijen.

Voor de particuliere thuisbatterij werken wij onder andere samen met Bliq Powerflow, SolarEdge One en SigEnergy, Voor zakelijke batterijen zijn systemen op maat beschikbaar afhankelijk van de behoefte. Wij leveren alle onze batterijsystemen standaard met een uitgebreid EMS systeem welke uw batterij kan aansturen.

Handelen op EPEX en onbalansmarkt

Laat uw investering zichzelf snel terugverdienen! Met een dynamisch contract handelt uw thuisbatterij met stroom waardoor u dagelijks verdient.

Door je thuisbatterij niet alleen voor persoonlijk gebruik aan te wenden maar ook om bij te dragen aan de stabiliteit van het netwerk, kun je extra inkomsten genereren.

Op de EPEX markt  worden de uurprijzen voor stroom elke dag bepaald. Hier ontstaan over de dag forse prijsverschillen afhankelijk van de vraag en aanbod. Een batterij met EMS systeem kan hier actief op handelen, goedkoop of negatief inkopen en duur verkopen voor een aantrekkelijke verdienste.

Los daarvan is ook de onbalansmarkt een mogelijkheid om op te handelen. Op de onbalansmarkt acteert de landelijke netbeheerder. De landelijke netbeheerder heeft als taak de fysieke balans op het net te handhaven. Wanneer er onbalans is tussen productie en consumptie, grijpt de netbeheerder in door reserves aan te spreken of door de marktdeelnemers  te verzoeken hun productie te verhogen of verlagen

Er schuift bijvoorbeeld een wolk voor de zon of er schakelt een kolencentrale af. Door je thuisbatterij hier (ook) voor in te zetten, kun jij nóg meer verdienen en dus besparen met je thuisbatterij. Hiermee kan de terugverdientijd verder worden teruggebracht.

De vergoedingen uit de onbalansmarkt liegen er niet om! Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst maar met een 20kwh opslagsysteem met een 8kW omvormer aangestuurd door Bliq Powerflow is een jaarlijks resultaat van € 1756 te behalen*. Hiermee is een losse AC gekoppelde installatie binnen 6 jaar terugverdiend en een thuisbatterij welke in combinatie met zonnepanelen wordt geplaatst nog sneller gezien de lagere investering.

Vraag nu een offerte aan!

Gratis en vrijblijvend.

Installatie mogelijk binnen 4 tot 6 weken!
Altijd het mooiste (en slimste!) resultaat.

Dakcheck