fbpx

Het belang van overdimensionering van de omvormer voor zonnepanelen.

Bij het selecteren van de juiste omvormer voor een zonnepanelensysteem is het van cruciaal belang om het vermogen nauwkeurig af te stemmen. Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt gemeten onder ideale omstandigheden, bij een paneeltemperatuur van 25 graden Celsius en loodrechte instraling en uitgedrukt in Wattpiek( Wp). Hoewel het mogelijk is om de omvormer precies af te stemmen op het vermogen van de zonnepanelen, is er ook de mogelijkheid van overdimensionering. 

Overdimensionering houdt in dat er een omvormer wordt gekozen die 10 tot 30% minder AC vermogen in kW kan leveren dan er aan kWp vermogen op het dak ligt. 

Wij kiezen er vaak voor om een omvormer van kleinere omvang te gebruiken en deze te overdimensioneren met als doel een efficiënt systeem te creëren.

Deze keuze wordt ingegeven door het feit dat in Nederland dagen waarbij zonnepanelen optimaal presteren zeldzaam zijn. Dit kan hooguit voorkomen tijdens enkele dagen in het voorjaar en/ of het najaar. In de zomer is optimale energieopwekking onwaarschijnlijk vanwege de hoge temperaturen die niet gunstig zijn voor de zonnepanelen. 

Bij ChargeUp wordt gekeken naar de gemiddelde weersomstandigheden, instraling en temperaturen in Nederland, waarbij de meest waarschijnlijke omstandigheden optimaal worden benut. Daarom wordt meestal gekozen voor een overdimensionering van ongeveer 10-20%. Dit betekent dat de omvormer in staat is om 90 tot 80% van het maximale vermogen van de zonnepanelen te verwerken, waarbij alles daarboven verloren gaat. Bij oost/west opstellingen kan soms wel overgedimensioneerd worden tot 60/70% aangezien de zon niet op beide dakvlakken tegelijkertijd kan schijnen. Maar wat zijn de voordelen van deze aanpak? 

Voordeel 1: Snellere opstarttijd van de omvormer

Een omvormer van kleinere omvang start sneller op dan een zwaardere omvormer. Hoewel een kleinere omvormer eerder kan worden beperkt, gebeurt dit in de praktijk zelden. Het voordeel van een snellere opstarttijd is dat er eerder op de dag begonnen wordt met opwekken en de omvormer ook langer doorgaat, wat leidt tot een grotere jaarlijkse energieopbrengst. 

Voordeel 2: Efficiëntere energieopwekking

Door te kiezen voor een omvormer van kleinere omvang kan het maximale rendement van de omvormer beter worden benut. Omvormers functioneren het meest efficiënt wanneer ze dichtbij hun maximale capaciteit worden belast. Met een kleinere omvormer wordt dit maximale vermogen eerder bereikt, wat resulteert in een efficiëntere energieopwekking. 

Voordeel 3: Kostenbesparing

Een omvormer met een lager vermogen is vaak net iets goedkoper. Door te overdimensioneren kan er nog steeds efficiënt energie worden opgewekt, zonder de noodzaak van een duurdere omvormer met het maximale vermogen. Dit leidt tot een kostenbesparing en dus een beter (financieel) rendement.