Een particulier die zonnepanelen op of bij zijn woning heeft laten plaatsen is in principe ondernemer voor de BTW indien de energie geheel of gedeeltelijk terug wordt geleverd aan het net. Diegene kan daarom de BTW over de installatiekosten terug vragen maar hier komen wel een paar dingen bij kijken.
Bent u ondernemer voor de BTW?
U bent ondernemer voor de BTW als u met regelmaat diensten levert waar u een vergoeding voor krijgt. Wanneer u zonnepanelen heeft, wordt een deel van de opgewekte energie aan uw energiemaatschappij geleverd waar u een vergoeding voor krijgt. Deze vergoeding wordt op uw energienota verrekend.
Wat betekend dit voor u?
In het jaar van aanschaf kan alle BTW op de aanschaf en montage van de panelen terug gevraagd worden. Er dient echter ook een bedrag aan BTW betaald te worden over de waarde van de opgewekte energie. De belastingdienst rekent met een forfaitair bedrag van 20 euro per 1000wp vermogen. Dit is dus een fractie van de terug te vragen BTW en hoeft, indien gebruik gemaakt van de Kleine Ondernemersregeling maar eenmalig betaald te worden.
Kleine ondernemersregeling (KOR)
In principe dient in de jaren na de aanschaf elk jaar BTW betaald te worden. De Kleine Ondernemersregeling is mogelijk van toepassing. Deze regeling houdt in dat wanneer de omzet minder is dan € 20.000, een vrijstelling van toepassing. Hierdoor hoeft na het jaar van aanschaf niet jaarlijks BTW betaald te worden. Wanneer een particulier zonnepanelen heeft gekocht, geldt in principe altijd bovenstaande situatie.
Dit betekent dat er geen administratie bijgehouden hoeft te worden en er ook geen aangiften meer gedaan hoeven te worden.