fbpx

BTW teruggave op zonnepanelen

Hoe zit dat en hoe regel ik dat?

Een particulier die zonnepanelen op of bij zijn woning heeft laten plaatsen is in principe ondernemer voor de BTW indien de energie geheel of gedeeltelijk terug wordt geleverd aan het net. Diegene kan daarom de BTW over de installatiekosten terug vragen maar hier komen wel een paar dingen bij kijken.

Bent u ondernemer voor de BTW?

U bent ondernemer voor de BTW als u met regelmaat diensten levert waar u een vergoeding voor krijgt. Wanneer u zonnepanelen heeft, wordt een deel van de opgewekte energie aan uw energiemaatschappij geleverd waar u een vergoeding voor krijgt. Deze vergoeding wordt op uw energienota verrekend.

Wat betekend dit voor u?

In het jaar van aanschaf kan alle BTW op de aanschaf en montage van de panelen terug gevraagd worden. Er dient echter ook een bedrag aan BTW betaald te worden over de waarde van de opgewekte energie. De belastingdienst rekent met een forfaitair bedrag van 20 euro per 1000wp vermogen. Dit is dus een fractie van de terug te vragen BTW en hoeft, indien gebruik gemaakt van de Kleine Ondernemersregeling maar eenmalig betaald te worden.

Kleine ondernemersregeling (KOR)

In principe dient in de jaren na de aanschaf elk jaar BTW betaald te worden. De Kleine Ondernemersregeling is mogelijk van toepassing. Deze regeling houdt in dat wanneer de omzet minder is dan € 20.000, een vrijstelling van toepassing. Hierdoor hoeft na het jaar van aanschaf niet jaarlijks BTW betaald te worden. Wanneer een particulier zonnepanelen heeft gekocht, geldt in principe altijd bovenstaande situatie.
Dit betekent dat er geen administratie bijgehouden hoeft te worden en er ook geen aangiften meer gedaan hoeven te worden.

Uitzonderingen

Uitzondering 1:

Heeft u al eerder BTW op zonnepanelen teruggevraagd?

De BTW op een uitbreiding kan in principe niet teruggekregen worden. Dit komt omdat de KOR al van toepassing is door de aanschaf van de vorige installatie. Er zijn echter oplossingen voor onder bepaalde voorwaarden!

In het geval van een verhuizing kan de BTW op de nieuwe installatie teruggevraagd worden nadat de oude woning is verkocht. Na de verkoop van uw oude woning en voor aanschaf van de nieuwe installatie bent u namelijk geen ondernemer voor de BTW meer.

Uitzondering 2:

Bent u al BTW ondernemer of wordt u dat binnen 3 jaar?

De BTW kan teruggekregen worden maar een beroep op de KOR is waarschijnlijk niet mogelijk vanwege uw andere onderneming. Wanneer er een partner is zou die kunnen overwegen de zonnepanelen aan te schaffen. Het energiecontract dient dan wel op naam van de partner te staan.

Indien u binnen 3 jaar na aanschaf van de zonnepanelen ondernemer wilt worden dan kan een beroep op de KOR mogelijk de BTW teruggave bij het opstarten van uw onderneming beperken. Wanneer er een partner is zou die kunnen overwegen de zonnepanelen aan te schaffen. Het energiecontract dient dan wel op naam van de partner te staan.

Uitzondering 3:

Is de BTW meer dan €2500 of het systeem groter dan 10.000Wp?

De BTW kan nog steeds teruggekregen worden maar er zal nog gedurende 4 jaar BTW afgedragen dienen te worden over de opgewekte energie. U moet dan daadwerkelijk gaan bijhouden hoeveel kWh u aan uw energiemaatschappij heeft verkocht en hoeveel de BTW daarvover bedroeg. U kunt dit aflezen op uw slimme meter.

Gratis BTW teruggave service

In samenwerking met de Centrale BTW Teruggave bieden wij op alle onze installaties nu gratis de BTW teruggave service aan twv. EUR 149,95!

Wij vragen alle BTW op de aankoop en installatie van uw zonnepanelen terug. Wij verzorgen de registratie, de administratie, de BTW-aangiften, vrijstelling en de teruggaaf. De fiscus stort intussen, binnen 3-5 maanden na het verzoek, de BTW terug op uw bankrekening. Vragen van de Belastingdienst beantwoorden wij ook. Tot slot doen wij een beroep op goedkeuringen zodat u in de jaren na de BTW teruggave geen BTW meer hoeft te betalen over de opgewekte energie en u verder niet meer wordt ‘lastig gevallen’ door de Belastingdienst.

Vraag nu een offerte aan!

Gratis en vrijblijvend.

Dakcheck