fbpx

Uitval omvormer voorkomen door hoge netspanning: P(U) curve instellen.

Wanneer de netspanning in uw straat of bij uw aansluiting te hoog oploopt dan zal een omvormer uit gaan vallen en pas weer opstarten als de netspanning enkele minuten weer binnen de 253V norm komt en blijft. Dit betekent dat uw zonnepanelen op dat moment niets zullen produceren. Daarnaast slijten de omvormers sneller door het meerdere keren per dag opnieuw opstarten.

Gelukkig is er een goede manier om slijtage van de omvormer te voorkomen en het verlies in opbrengst te beperken tot het minimum.

De omvormers van SolarEdge kunnen namelijk zo ingesteld worden dat ze automatisch in vermogen terugschroeven zodra de 253V grens dichtbij komt. Op deze manier kan de omvormer zelf de netspanning beïnvloeden en volledige en langdurige uitval voorkomen. Het vermogen van de omvormer zal in de praktijk vanaf 248V stapsgewijs naar beneden geschroefd worden tot 0% vermogen bij 253V. Hierdoor blijft de omvormer langer produceren en start productie ook direct weer op wanneer deze binnen de normen valt.

Er zal nog steeds een verlies van opbrengst optreden maar dit verlies is fors lager dan helemaal niets doen. Deze oplossing biedt geen resultaat in de zeer zeldzame situatie dat er vanuit het stroomnet al meer dan 253V binnenkomt.

Ook de recentere Growatt omvormers zullen deze mogelijkheid op korte termijn krijgen.

Heeft u regelmatig last van uitval door hoge netspanning, een SolarEdge omvormer en hebben wij uw installatie uitgevoerd? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen dit voor onze klanten kosteloos instellen mits uw omvormer aangesloten is op het internet. Dit is niet standaard geactiveerd op omvormers!