fbpx

FAQ – thuisbatterij

Een thuisbatterij is essentieel voor iedereen die investeert in zonne-energie of simpelweg toekomstgericht wil besparen op zijn energiekosten maar het kan een ingewikkelde materie zijn. Hoe weet ik wat voor systeem ik nodig heb? Wat voor capaciteit heb ik nodig, wat zijn de mogelijkheden en wat heb ik er precies aan. Hier proberen wij antwoord te geven op de meest gestelde vragen.

Zijn zonnepanelen noodzakelijk?

Nee, zonnepanelen zijn niet noodzakelijk voor een thuisbatterij. Ook zonder zonnepanelen kan een thuisbatterij aantrekkelijk zijn om goedkoop stroom in te kopen voor eigen gebruik met een dynamisch energiecontract of om te handelen op de onbalansmarkt of dynamische uurprijzen. (EPEX)

Kan ik de batterij gebruiken als noodstroom bij een stroomstoring?

Ja en nee. Een standaard thuisbatterij kan niet zomaar gebruikt worden om u van stroom te voorzien. Bij een stroomstoring zal alles in uw woning uitvallen. Ook de zonnepanelen en thuisbatterij. Het is bij veel batterijsystemen wel mogelijk om een back-up interface te installeren. Bij een stroomstoring wordt uw meterkast of een gedeelte van de meterkast automatisch van het stroomnet losgekoppeld en wordt van stroom voorzien vanuit de thuisbatterij en zonnepanelen.

Bijvoorbeeld:
Growatt Backup box
Sigenergy Gateway backup
SolarEdge Backup Interface

Kan ik met een batterij van het stroomnet af?

Nee, een gemiddelde woning kan niet zonder een aansluiting van het stroomnet. Er zal altijd een periode zijn waarbij er te weinig zonlicht is om de vraag vanuit uw woning betrouwbaar te kunnen voldoen.

Heb ik een dynamisch energiecontract nodig?

U heeft niet per se een dynamisch energiecontract nodig. U kunt de batterij ook gebruiken om zoveel mogelijk zelf van uw eigen opgewekte stroom te gebruiken om daarmee terugleverkosten te voorkomen en het stroomnet te ontlasten. Gaat u echter voor een financieel groter voordeel dan is een dynamisch energiecontract een must. Hiermee komt u in aanmerking voor de BTW teruggave op thuisbatterijen en kan uw batterij ingezet worden om te handelen met stroom door gebruik te maken van de prijsverschillen gedurende de dag (EPEX day ahead) en/of de onbalansmarkt.

Welke opslagcapaciteit heb ik nodig?

Hier zijn verschillende rekenmethodes voor en het beste kunt u daarvoor een advies bij ons opvragen omdat het gebruiksdoel ook meespeelt. Over het algemeen is een opslagcapaciteit van 1,5 tot 2x het omvormervermogen van uw zonnepanelen of batterijomvormer een goed uitgangspunt. Een te grote batterij krijgt u zomers niet leeg en winter niet vol. Een te kleine batterij is dan weer te snel leeg.
Een batterij voor de stroomhandel is vaak wat groter dan een batterij die voor de zelfconsumptie bedoeld is.

Lees meer:
https://chargeup-noord.nl/welke-capaciteit-thuisbatterij-heb-ik-nodig/

Welk vermogen heb ik nodig?

Het vermogen van de batterij bepaalt hoe snel hij de batterij op kan laden en ook kan ontladen en wordt uitgedrukt in kW. Het vermogen wordt bepaald door de capaciteit van de batterij maar ook wat het gebruiksdoel van de batterij is.  Ook de installatie van uw zonnepanelen en de grote van uw hoofdzekering speelt een rol in het bepalen van een optimaal omvormervermogen.

Kan ik energie in de zomer opslaan voor gebruik in de winter?

Nee, thuisbatterijen zijn niet bedoeld voor seizoensopslag. Een batterij kan afhankelijk van de grote energie opslag voor 1 a 2 dagen gebruik.

Zit ik vast aan een energieleverancier?

Nee, onze systemen werken met elke aanbieder en elk type contract. Wel is voor de handel op de onbalansmarkt momenteel Frank Energie de enige geschikte aanbieder. De verwachting is wel dat er snel meerdere aanbieders komen die dit voor particulieren gaan aanbieden. Voor de handel op de EPEX Day ahead is in principe elke leverancier met een dynamisch contract geschikt.

Kan ik rechtstreeks uit de batterij mijn auto laden?

Ja, dit is mogelijk met de Sigenergy SigenStor thuisbatterij. Hier is een V2X 25kW DC snellader voor verkrijgbaar.

Waarom is het beter om een batterij op de omvormer van mijn zonnepanelen aan te sluiten?

Elke batterij werkt op gelijkstroom. Ook uw zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Dit terwijl uw huis en apparatuur werkt op wisselspanning 230V. Om de stroom te kunnen gebruiken moet deze dus eerst omgezet worden van gelijkstroom naar wisselspanning. Bij elke omzetting gaat een klein gedeelte van de energie verloren afhankelijk van de efficiëntie van de omvormer.
Om te voorkomen dat er onnodig energie verloren gaat worden thuisbatterijen bij voorkeur op de zonnepanelen aangesloten omdat de gelijkstroom van de panelen dan gelijk in de batterij geladen kan worden zonder dat een omzetting nodig is. We spreken dan over een DC gekoppeld systeem.

Meer informatie:
https://chargeup-noord.nl/thuisbatterij/thuisbatterijen-ac-retrofit-dc-retrofit-dc-hybride-wat-houdt-het-in/

Wat is een EMS systeem?

Een Energy Management Systeem (EMS) is een geavanceerd digitaal platform dat wordt gebruikt om het energieverbruik binnen een gebouw, bedrijf of woning te optimaliseren. Het EMS zorgt ervoor dat energie op een efficiënte en kosteneffectieve manier wordt beheerd door gebruik te maken van slimme technologieën, analyses en eventueel externe aansturing. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van een EMS:

  1. Real-time Monitoring en Controle: Het EMS biedt voortdurend inzicht in het energieverbruik door middel van sensoren en slimme meters. Dit helpt gebruikers om real-time beslissingen te nemen, zoals het aanpassen van het stroomverbruik op basis van actuele prijzen en vraag.
  2. Kostenbesparing: Door het energieverbruik te optimaliseren en te verschuiven naar momenten met lagere energieprijzen, kan een EMS helpen om de energiekosten te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door energieverslindende apparaten uit te schakelen tijdens piekuren of door hernieuwbare energiebronnen te integreren wanneer deze beschikbaar zijn.
  3. Efficiëntie en Duurzaamheid: Een EMS draagt bij aan een efficiënter energiebeheer en vermindert de ecologische voetafdruk. Het systeem kan bijvoorbeeld zonnepanelen integreren en de opslag in batterijen beheren om gebruik te maken van hernieuwbare energie wanneer deze beschikbaar is.
  4. Data-analyse en Rapportage: Het EMS verzamelt en analyseert data om inzicht te geven in energieverbruikspatronen.

Voorbeelden van EMS systemen zijn bijvoorbeeld BLIQ Powerflow, SOlarEdge ONE en het Sigen AI EMS systeem, ook zijn op maat gemaakte systemen beschikbaar.

Wat zijn de voorwaarden voor een BTW teruggave op de aanschaf van een thuisbatterij?

De btw op de aankoop en installatie van een thuisbatterij kan worden teruggevorderd, mits er aan een aantal voorwaarden is voldaan:

Er dient een dynamisch energiecontract afgesloten te zijn
Bij een dynamisch energiecontract zijn de tarieven voor elektriciteit en/of gas direct gekoppeld aan de prijzen op de ‘spotmarkt’ en variëren per uur. Dit maakt het mogelijk in te spelen op prijsverschillen gedurende de dag.

Het dynamische energiecontract staat op naam van de aanvrager
Alleen diegene op wiens naam het dynamische energiecontract staat de BTW kan terugvragen.

Er dient energie gunstig ingekocht en duurder verkocht te worden
Met slimme software kan de batterij worden geladen wanneer de prijs laag is en op het net ontladen wanneer de prijs hoog is. Denk hierbij aan BLIQ Powerflow of SolarEdge ONE.

De aanvrager voldoet aan de btw test
Het is essentieel om voorafgaand aan het indienen van een BTW-aanvraag de BTW-test uit te voeren. Deze test helpt je te bepalen of je de aankoop correct op naam zet en of de aanvraag op de juiste wijze wordt ingediend. Dit wordt met name belangrijk als je al eerder zonnepanelen hebt aangeschaft. Het is cruciaal om deze informatie van tevoren te kennen om eventuele problemen te voorkomen. Doe de BTW test hier!

Wat is de terugverdientijd en wat levert het op?

Het is bijzonder moeilijk om een exacte terugverdientijd aan te geven. Resultaten uit het verleden bieden namelijk geen garantie op de toekomst.
Op basis van resultaten uit het verleden lijkt een terugverdientijd van 4,5 tot 7 jaar realistisch. De terugverdientijd hangt af van hoe de batterij gebruikt wordt, de investering en de opslagcapaciteit en omvormervermogen.

Hier een overzicht van resultaten van een tweetal gemiddelde thuisbatterijen welke actief zijn op de onbalans:
https://chargeup-noord.nl/wat-levert-een-thuisbatterij-werkelijk-op/

Wat is de levensduur van de batterij?

De economische levensduur van een batterij hangt af van het merk, type en hoe hij gebruikt wordt.
Alle fabrikanten bieden minimaal 10 jaar garantie. De verwachte bruikbare levensduur ligt tussen de 12 en 18 jaar.

Onbalans, stroomhandel en zelfconsumptie, gaat dat samen?

Nee, eigenlijk niet.
Wanneer de thuisbatterij is ingesteld om te handelen op de onbalansmarkt of op de EPEX dynamische uurprijzen dan zal de batterij niet meer op zelfconsumptie werken. De eigen opwek wordt teruggeleverd aan het stroomnet.  Het financiële voordeel staat namelijk voorop en dit is de meest voordelige modus. Wel zijn er nu al beta tests lopende bij Frank Energie en ook BLIQ welke een gecombineerde werking mogelijk maken maar het financiële voordeel zal wel een stuk lager zijn.

Geinteresseerd in een thuisbatterij?

Vraag hier vrijblijvend advies en een offerte op maat aan. Wij hebben voor elke situatie een passende oplossing beschikbaar! Al vanaf € 4250 volledig geïnstalleerd met EMS.

Laat hier uw gegevens achter en wij gaan voor u aan de slag.
Uiteraard geheel vrijblijvend.


Accucheck
   

Waarom door ons laten installeren?

Er komt nogal wat kijken bij het goed, veilig en storingsvrij installeren van een thuisbatterij. Ook bij de keuze en ontwerp voor het juiste batterij systeem zijn er veel technische details die belangrijk zijn voor het eindresultaat.

Wij hebben inmiddels ruime kennis en ervaring opgebouwd in het ontwerp en installatie van batterij systemen en bijbehorende aansturing in het algemeen en alle door ons aangeboden systemen. Van kleine systemen van 5khW tot grote zakelijke projecten met hoge vermogens, bijzondere eisen en opslagcapaciteiten. Wij kennen de hoed en de rand van alle aangeboden systemen.

Wij werken niet met ZZP-ers of onderaannemers maar uitsluitend met eigen monteurs welke goed zijn opgeleid en inmiddels allemaal ruime ervaring hebben opgebouwd zodat wij altijd een goed werkend systeem kunnen garanderen welke werkt naar uw verwachting en volgens voorschriften geïnstalleerd wordt.

Afspraak is bij ons afspraak. Wij doen wat wij u beloven en wij staan achter onze installaties. Hebben wij met u een afspraak gemaakt dan doen wij alles wat in onze macht ligt om deze na te komen.

Ook niet geheel onbelangrijk, door goede contacten met fabrikanten en importeurs, lage overheadkosten en strakke planning kunnen wij altijd snel en tegen een aantrekkelijke prijs leveren.