fbpx

De thuisbatterij als verdienmodel

Door je thuisbatterij te gebruiken niet alleen voor persoonlijk gebruik maar ook om bij te dragen aan de stabiliteit van het netwerk, kun je extra inkomsten genereren.

Maar wat levert een thuisbatterij nou daadwerkelijk in de praktijk op?

Wat levert een thuisbatterij werkelijk op?

Een vraag die wij vaak gesteld krijgen is wat een thuisbatterij nou echt oplevert of wat de echte terugverdientijd is. Hier is vaak een moeilijk antwoord op te geven omdat er meerdere manieren zijn om een batterij of thuisaccu in te zetten en elke manier zijn eigen voor en nadelen heeft.

De meest populaire manier en wat het hoogste financiële rendement geeft is door een batterij actief te laten zijn op de onbalansmarkt. Hierbij werkt de batterij mee aan het stabiliseren van de balans tussen vraag en aanbod op het stroomnet.

Het rendement van een handelsbatterij op de onbalansmarkt wordt grotendeel bepaald door het vermogen van de omvormer. De laad en ontlaadsnelheid en minder door de opslagcapaciteit. Bij een batterij welke alleen op de EPEX day ahead actief is, is een grotere batterijcapaciteit vaak wel weer goed voor het rendement.

Om het rendement inzichtelijk te kunnen maken van verschillende systemen hebben wij twee systemen actief op de onbalansmarkt geïnstalleerd waarbij wij regelmatig de opbrengsten zullen publiceren. Een derde systeem puur actief op de EPEX staat nog in de planning voor een nog beter vergelijk.

Systeem 1: SigEnergy SigenStor 8kW – 16kWh , actief op de onbalans dmv koppeling aan Frank Energie, 18 zonnepanelen

Systeem 2: Growatt APX 10kWh – 5kW omvormer, actief op de onbalans dmv koppeling aan Frank Energie via BLIQ Powerflow, 14 zonnepanelen

Beide systemen zijn sinds 10 September 2024 actief op de onbalans. Gepubliceerd worden alleen de daadwerkelijke behaalde handelsresultaten op de onbalans. Voordelen uit de gecombineerde EPEX handel, PV teruglevering etc zijn niet meegenomen om een duidelijker beeld te kunnen geven.

Overzicht van handelsresultaten

Laatste update: 12-10-2024

SigenStor 8kW – 16kWh
10 september t/m 30 September
Actief: 20 dagen
Gemiddeld: € 4,12 pd
€ 1535 pj

Growatt APX 10kWh – 5kW
10 September t/m 30 September
Actief: 20 dagen
Gemiddeld: € 2,60 pd
€ 949 pj

Ook geinteresseerd in een thuisbatterij?

Vraag hier vrijblijvend advies en een offerte op maat aan. Wij hebben voor elke situatie een passende oplossing beschikbaar! Al vanaf € 4250 volledig geïnstalleerd met EMS.

Laat hier uw gegevens achter en wij gaan voor u aan de slag.
Uiteraard geheel vrijblijvend.


Accucheck